Malatya Inönü Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yili Açildi

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kizilay: 'Son 5 yil içerisinde üniversitemiz hocalarinin verdigi yayin sayisi 3 bin 30 rakamina ulasmistir. Bu yayinlarin yüzde 57'si dünyanin en saygin dergilerinde yer almistir'

Malatya Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay, son 5 yilda üniversitelerindeki ögretim üyelerinin yayin sayisinin 3 bin 30'a yükseldigini, bunlarin yüzde 57'sinin de dünyanin en saygin dergilerinde yer aldigini belirtti.

Üniversitenin Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2021-2022 akademik yil açilis töreninde konusan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kizilay, Mart 2020'den bu yana küresel salgin nedeniyle çevrim içi sürdürdükleri egitim ögretim faaliyetlerini yeniden yüz yüze yapmanin mutlulugunu ve heyecanini yasadiklarini dile getirdi.

Kurulduklari 1975'ten bu yana ülkenin yüksekögretimine önemli katkilar sagladiklarini, ulusal ve uluslararasi düzeyde büyük basarilar elde ettiklerini belirten Kizilay, ülkeye ve insanliga yararli bilgi üretmek, yetkin bireyler yetistirmek ve basta saglik olmak üzere topluma yüksek standartlarda hizmet etmenin temel görevleri oldugunu kaydetti.

Yeni akademik yilda 7 bin 608 ögrencinin kaydini yaptiklarini, üniversitede 39 ülkeden 1219'u uluslararasi olmak üzere yaklasik 37 bin ögrencinin ögrenim gördügünü dile getiren Kizilay, simdiye kadar 145 bin 219 mezun verdiklerini söyledi.

Ülkenin girisimci ve yenilikçi 50 üniversitesi arasinda 2019'da 43. sirada yer aldiklarini, halihazirda 590 bilimsel arastirma projesinin yürütüldügünü anlatan Kizilay, "Üniversitemiz ülkemizin bilimsel arastirma projelerine yüksek bütçe ayiran üniversitelerinden birisidir. Verdigimiz bu desteklerle URAP'ta Türkiye siralamasinda 2015'te 37. sirada olan üniversitemiz 2020'de 29. siraya, 2021'de de devlet üniversiteleri arasinda 26. siraya yükselmistir. Son 5 yil içerisinde üniversitemiz hocalarinin verdigi yayin sayisi 3 bin 30 rakamina ulasmistir. Bu yayinlarin yüzde 57'si dünyanin en saygin dergilerinde yer almistir." dedi.

Üniversiteye bagli Turgut Özal Tip Merkezinin basarilarina da dikkati çeken Ahmet Kizilay, merkezde bugüne kadar 3 bin 53 karaciger naklinin basariyla gerçeklestirildigini, 58 bin 775 kanser hastasinin tedavi edildigini bildirdi.

- Kentteki yurt doluluk orani yüzde 80

Vali Aydin Barus da Malatya'nin üniversiteler açisindan sansli bir sehir oldugunu, saglanan imkanlar ve sosyal çevre bakimindan ögrencilere rahat bir ortam vadettiklerini söyledi.

Özellikle barinma imkanlari açisindan Malatya'nin çok iyi durumda oldugunu anlatan Barus, "Bugün KYK'ya bagli 7 yurdumuz hizmet veriyor. Ve buralarda 9 bin 940 kapasitemiz var. Su anda KYK yurtlarimizda kayitli ögrenci sayimiz 9 bin 68 ve doluluk oranimiz yüzde 91, hala 872 bos kapasitemiz var. 3 bin 227 yatak kapasitesine sahip özel yurtlarda 1450 ögrencimiz kayit yaptirmis durumda. Buralardaki doluluk oranimiz da yüzde 45, 1777 özel yurt bos kapasitemiz var. Toplam yurt kapasitemiz sehir olarak 13 bin 167, toplam kayitli ögrencimiz 10 bin 518, doluluk oranimiz yüzde 80." diye konustu.

Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan da ögrencilere ön yargidan uzak, her düsünceye açik olmasi tavsiyesinde bulunarak, "Sabit fikirli olmayin. Biz sirtimizda bilgi yükü tasimayalim, o bilgiyi topluma yararli bir meta haline getirmek gibi sorumlulugumuz var." dedi.

- En fazla karaciger naklinin yapildigi merkez

Akademik yilin ilk dersini veren Karaciger Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yilmaz ise karaciger naklinde canli vericili nakillerin yüksek olmasina karsilik kadavradan bagis sayisinin düsük oldugunu dile getirdi.

Türkiye'de milyon nüfus basina organ bagisinin 7 oldugunu ve son iki yil içerisinde bunun 2'ye düstügünü kaydeden Yilmaz, canli vericili karaciger naklinde Türkiye'nin dünyada Kore'den sonra ikinci ülke oldugunu söyledi.

Türkiye'deki karaciger nakillerinin 4'te birini yaptiklarini dile getiren Yilmaz, Avrupa Karaciger Transplantasyon Kayit Sistemi'ne göre Avrupa ve Türkiye'de 2008'den sonra en fazla karaciger nakli yapilan en basarili merkez olduklarini ifade etti.

Kaynak: AA