Siirt'te Kuraklik Nedeniyle Kezer Ve Botan Çaylarinin Dibi Gözüküyor

Siirt'in önemli su kaynaklarindan Kezer ve Botan çaylari, kuraklik dolayisiyla taban seviyesine geriledi.

Kuraklik ve sulamaya bagli olarak seviyesinde düsüs yasanan, Pervari'nin Kilis köyünden geçen Botan Çayi'nin dibi görülüyor.

Su aksinin yavasladigi ve seviyenin dip konuma geldigi çayda, zemindeki kumlar gözükür duruma geldi.

- Tarimsal alanlari da etkiledi

Siirt Ziraat Odasi Baskani Hüseyin Günbat, çiftçilerin de önemli ölçüde etkilendigi, son yillarin en kurak dönemini yasadiklarini söyledi.

Barajlarda su kaybi yasandigini dile getiren Günbat, "Nehirlerde su barajlara akiyor. Kaynak suyu azalinca barajlarin da suyu çekildi. Kurakligin etkiledigi tarim alanlarinda da zorluklar yasaniyor. Siirt'te hububatta, Tarim ve Orman Bakanligi uzmanlarinca sahada yapilan incelemede bugday ve arpada yüzde 65 dolayinda, kirmizi mercimekte ise yüzde 30 dolayinda verim kaybi yasandi. Fistikta da yasanan verim kaybi, fiyatinin da normal yillara göre yükselmesine neden oldu. Yillar sonra ilimizdeki nehir suyunun çok azaldigini görebiliyoruz." diye konustu.

Çevre ve Kültür Degerlerini Koruma ve Tanitma Vakfi (ÇEKÜL) Il Temsilcisi Ayhan Mergen de dünyayi bekleyen en büyük tehlikenin küresel isinmadan kaynaklanan kuraklik oldugunu söyledi.

Mergen, "Küresel isinmanin etkileri son bir kaç yildir Dogu ve Güneydogu Anadolu'da, Siirt'te görülmektedir. Asirlar boyunca yüksek debisiyle akan Botan'da su seviyesi, karsidan karsiya yaya geçilebilecek seviyeye kadar düstü. Bu da küresel isinmanin geldigi boyutu göstermektedir. Dogal olarak bunun önüne geçmek için küresel isinmayi tetikleyen faktörlerden kaçinilmasi ve bilhassa bilim insanlarinin önerileri dogrultusunda dünya geneli uygulanacak plan dogrultusunda hareket edilmelidir." dedi.

AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören ise kurakligin etkisini daha da hissettirdigini aktararak, "Ilimizde baraj, akarsu ve nehirlerde su seviyesi düstü. Botan'da su, hiç görmedigimiz seviyeye düstü. Kuraklik üreticilerimize zarar verdi. Tarim ve Orman Bakanligi kurakliktan kaynaklanan zararlari karsiliyor. Insallah barajlarin dolmasiyla hem enerji üretimi artacak hem de tarim ve hayvancilikta iyi bir yere gelinecegine inaniyorum." dedi.

Kaynak: AA