Cezayir'deki Yerel Sirketler Grubundan 500 Fransiz Firmasiyla Iliskileri Kesme Girisimi

Cezayir'de yerel sirketler grubu tarafindan 500 Fransiz firmasiyla ithalat ve ihracata dayali ticari iliskileri kesme girisimi baslatildigi belirtildi.

Cezayirli Müteahhitler Cemiyeti yaptigi açiklamada, 500 Fransiz kurulusuyla ithalat ve ihracat iliskilerini kesme girisimini baslatan tüm ekonomik kuruluslara tesekkür etti.

Cemiyetin "Cezayir'in tarihi ve imajina zarar veren her seye karsi oldugu" ifade edilen açiklamada, Fransiz Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un açiklamalarinin da kinadigi vurgulandi.

Cemiyet ayrica, Fransa ile ekonomik iliskilerin yeniden gözden geçirilmesi çagrisi yapti.

Açiklamada, Cezayirli Müteahhitler Cemiyeti'nin tüm yerel kuruluslarla, Cezayir'e saygili olmayan herhangi bir devletle ülke içinde ekonomik tüm iliskileri koparmak üzerine ulusal bir sivil toplum kurulusu olusturmak üzerine çalisma yürüttügü duyuruldu.

Söz konusu cemiyet insaat, sulama ve genel ticari alanda 2 bin kadar firmayi bünyesinde barindiriyor.

Daha önce Cezayir'deki Fransiz Büyükelçiligi, ülkeye 6 bin Fransiz sirketinin ürün ihraç ettigini açiklamisti.

- Macron'dan Fransa'nin Cezayir'deki sömürge tarihine iliskin tartismali açiklamalar

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un 2 Ekim Cumartesi günü Le Monde gazetesinde yer alan Cezayir'e yönelik suçlayici ifadeleri, iki ülke arasindaki gerginligi yeniden tirmandirdi.

Cezayir'de "askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdügünü ve ülkenin resmi tarihinin tamamiyla yeniden yazildigini, gerçeklere dayanmadigini ve Fransa'ya düsmanlik üzerine insa edildigini" ileri süren Macron, "Cezayir'in bir ulus olarak insasi, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransiz sömürgesinden önce Cezayir ulusu var miydi? Soru bu. (Cezayir'de) Daha önce sömürgeler vardi. Türkiye'nin Cezayir'de oynadigi rolü ve kurdugu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz oldugumuzu açiklamak, bu harika. Cezayirliler buna inaniyor." ifadelerini kullanmisti.

Bunun üzerine Cezayir Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamada, Macron'un ifadeleri "Fransiz sömürgeciligine karsi direnen 5 milyondan fazla sehidin anisina yönelik kabul edilemez bir hakaret." seklinde nitelendirilmis ve kinanmisti.

Cezayir Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'un, ülkesinin Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istisare için derhal geri çagirdigi bildirilmisti.

Ayrica Cezayir'in hava sahasini Fransiz askeri uçaklarina kapattigi duyurulmustu.

Kaynak: AA