Kilis'te Üretilen Yemeniler Dünyanin Dört Bir Yanina Gönderiliyor

Kilis’te dana, manda, keçi, oglak ve koyun derisinden yemeniler üreten Ahmet Özuslu, ürünlerini dünyanin dört bir yanina gönderiyor.

Kilis'te Üretilen Yemeniler Dünyanin Dört Bir Yanina Gönderiliyor
Yemeni ustasi Ahmet Özuslu, dana, manda, keçi, oglak ve koyun derisinden yemeniler üretiyor. Kisiye özgü yemeni diktiklerini, yemenilerin ayakta mantar olusturmamasi ve terletmemesi nedeniyle tercih edildigini belirten Özuslu, talebin her geçen gün artigini ifade etti.

Yemenicilik mesleginin tarihi çok eski bir meslek oldugunu dile getiren Özuslu, "Yüz yillar öncesinden gelen bir meslek, günümüze ulasana kadar çesitli renklerde üretilen yemeniler bugüne kadar ulasmistir. Ama ana ham maddesi degismemistir. Dana, manda, keçi, oglak, koyun, kuzu derisinden yemenileri yapiyoruz. Yemenicilik meslegi, atadan, babadan, dededen gelen bir meslektir. Ben son kusak olarak Kilis’te bu meslegi devam ettiriyorum. Kullanim açisindan, saglik açisindan çok güzel. Ayagi terletmiyor, kasinti, koku, romatizma, mantar hastaligi yapmiyor. Bunlari biz degil, kullanan müsterilerimiz söylüyor. Saglikli vücuttaki elektrigi aliyor, topraga veriyor” dedi.



“Yemenin ayak numarasi büyüdükçe fiyatlari artiyor”

Özuslu, yemenilere son yillarda yogun ragbet oldugunu ifade ederek, “Eskiden belirli renklerde yemeni oluyordu, simdi ise çok sayida talep karsisinda çesitli renklerde yemeni dikiyoruz. Özellikle bayanlar ve gençler evde ve disarida yemeni giymeyi tercih ediyor. Özel siparis yapiyoruz. Herkes diyor ki bende olan yemeni baskasinda olmasin, tarzindan bir düsünceleri var. Buna da saygi duyarak siparis aliyoruz. Yemeni fiyatlari numaradan basliyor, numarasi küçük oldugu zaman fiyatta düsük oluyor. 70 ile 170 TL arasinda degisiyor. Numara büyüdükçe fiyat atiyor, çünkü deri fazla kullaniliyor” ifadesini kullandi.

“Ingiltere, Fransa, Almanya ve Kanada’ya gönderiyoruz"

Özuslu, Türkiye’nin her bölgesine yemeni gönderdiklerini ifade ederek, “Yurt disina gönderiyoruz. Avrupa’ya gönderiyoruz. Ingiltere, Fransa, Almanya, Kanada’ya Istanbul baglantili yapip gönderiyoruz. Ürettigimiz yemeniler Kilis’e mahsus degil, dünyanin dört bir tarafina gönderiyoruz. Turizm Bakanligi Arastirma Egitim Genel Müdürlügünce somut olmayan meslekler arasina alinmasi nedeniyle ben de bir ustalari olarak yurt içinde, yurt disinda fuarlara bakanligimiz araciligiyla katiliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA