Blinken, Arakanli Müslümanlarin Liderlerinden Ullah'in Öldürülmesini Üzüntüyle Karsiladi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Arakanli Müslümanlarin (Rohingya) liderlerinden Mohib Ullah'in Banglades'in güneyindeki bir mülteci kampinda silahli kisilerce öldürülmesinden üzüntü duydugunu belirterek, bu suikastin aydinlatilmasi için inceleme baslatilmasi çagrisinda bulundu.

Blinken, yaptigi yazili açiklamada, "Arakanli Müslüman savunucusu ve topluluk lideri Mohib Ullah'in 29 Eylül'de Banglades'te öldürülmesi bizi derinden üzdü ve rahatsiz etti." ifadesini kullandi.

Ullah'in, dünyanin dört bir yanindaki Arakanli Müslümanlarin insan haklarinin cesur ve atesli bir savunucusu oldugunu belirten Blinken, "2019'da Dini Özgürlügü Gelistirmeye Yönelik Bakanlar Toplantisi'nda konusmak üzere Cenevre'deki Insan Haklari Konseyine ve ABD'ye gelmisti. Gezisi sirasinda deneyimlerini Baskan ve Baskan Yardimcisi ile paylasti ve dini saikli zulümden kurtulan diger kisilerle birlikte konustu." bilgisini verdi.

Blinken, menfur saldirinin faillerinden hesap sormak amaciyla Ullah'in ölümüyle ilgili tam ve seffaf bir sorusturma çagrisinda bulunduklarin kaydetti.

Beyaz Saray'a davet edilen ve BM Insan Haklari Konseyinde konusan Mohib Ullah, Arakanli Müslümanlarin en yüksek profilli savunucularindan biriydi.

Arakanlilarin yasadigi sorunlari dünyaya duyurmaya çalisan Ullah'in, Banglades'teki mülteci kamplarinda cinayet, tecavüz ve kundaklama gibi hadiseler konusunda uluslararasi arastirmacilara bilgi sagladigi biliniyordu.

Insan Haklari Izleme Örgütünün sitesinde yer alan haberde, Banglades'in Cox's Bazar bölgesindeki Kutupalong kampinda Arakan Rohingya Baris ve Insan Haklari Dernegi Baskani Mohib Ullah'in öldürüldügü bildirilmisti.

Kaynak: AA