İsrail ile Birleşik Arap Emirliklerinin imzaladığı anlaşmayı Trump duyurdu!

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Birleşik Arap Emirliklerinin ilişkilerini “tamamen normalleştirmeleri” için bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

İsrail ile Birleşik Arap Emirliklerinin imzaladığı anlaşmayı Trump duyurdu!
İsrail ile Birleşik Arap Emirliklerinin imzaladığı anlaşmayı Trump duyurdu!
Ortadoğu'daki kirli tezgahların ortaya çıktığı iki ülke İsrail ve BAE arasında bir anlaşma imzalandı. İmzalanan o anlaşmayı ABD Başkanı Donald Trump duyurdu.

İsrail ve BAE'nin ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardığını duyuran Trump, "İsrail ile BAE arasındaki barış anlaşması büyük bir ilerleme. Şimdi bölgede benzer anlaşmaların gerçekleşeceğini umuyorum" dedi.

Reuters Ajansı, üst düzey Beyaz Saray yetkililerinden aldığı bilgiye göre, anlaşma İsrail'in Batı Şeria'daki ilhak planlarını askıya alması karşılığında BAE ile ilişkilerinin tam normalleşmesini öngörüyor.

ANLAŞMANIN ADI "İBRAHİM"

Öte yandan Trump, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşmanın isminin 'İbrahim Anlaşması' (the Abraham Accord) olduğunu söyledi. İsrail ve BAE'den heyetlerin gelecek haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaşmalar imzalayacakları açıklandı.

NETANYAHU'DAN İLK DEĞERLENDİRME

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail ile BAE arasındaki normalleştirme anlaşmasını tarihi bir adım olarak değerlendirdi.

HAMAS'TAN TEPKİ

ABD Başkanı Trump'ın açıkladığı BAE-İsrail anlaşmasına Hamas'tan tepki gecikmedi. Hamas, gelişmeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada "BAE ile İsrail'in normalleşme anlaşması, halkımızın sırtına indirilen hain bir bıçak darbesidir." ifadesini kullandı.

"BAE DİNİ, MİLLİ VE İNSANİ GÖREVLERİNDEN VAZGEÇTİ"

Fetih Hareketi sözkonusu adıma sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, BAE ile İsrail'in normalleşme anlaşması, BAE'nin Filistin davasına karşı dini, milli ve insani görevinden vazgeçmesi anlamına geliyor." denildi.