NASA büyük tehlikenin haberini verdi!

NASA, küresel ısınmadan kaynaklanacak felaketi duyurdu. Dünyanın önemli bir kısmının sular altında kalma ihtimalini arttıran Thwaites, hızlı şekilde erimeyi sürdürüyor.

NASA büyük tehlikenin haberini verdi!
NASA büyük tehlikenin haberini verdi!
Ne yazık ki dünyanın başındaki dert sadece Koronavirüs değil. Antarktika'dan gelen haberler de pek iç açıcı değil. İnsanoğlu kendi dünyasına zarar verdikçe yaşam alanı da giderek daralıyor. Son gelen bilgiler bu konuda daha kötü bir tablo çiziyor. Küresel ısınma dolayısıyla Dünya'nın gidişatı pek de parlak değil. Bu bağlamda NASA'nın uzaydan yakaladığı bazı görüntüler, bilim insanlarını endişelendiriyor. NASA'nın verdiği bilgilere göre en görkemli buluzdan kötü haberler var.

Buzul bilimciler, Thwaites'i yan, dünyadaki "en önemli" ve "en riskli" buzul olarak tanımlıyor. Hatta bazıları bu buzulu "kıyamet günü" olarak adlandırıyor. Devasa boyutlardaki bu buzulun yüz ölçümü aşağı yukarı Britanya adası kadar. Dünyada deniz suyu seviyesindeki yükselişin yüzde dördü bu buzuldan geliyor.

Tek bir buzul için bu çok ciddi bir oran. Uydu verileri, erime hızının da giderek arttığını gösteriyor.Bu buzulun tamamen erimesi halinde, deniz seviyesinin de yarım metreden fazla yükseleceği tahmin ediliyor.

Yaklaşık 100 yıl içerisinde erimenin gerçekleşeceğini belirten uzmanlar, örneğin Londra'da, su seviyesinde meydana gelebilecek 50 santimetrelik bir artış sonucunda 1000 yılda bir oluşacak bir fırtınanın oluşma sıklığı da 100 yıla kadar gerileyeceğini ve bu artışın bir metreye yükselmesi halinde ise bu süre 10 yıla kadar düşeceğini belirtiyor

Bu buzulun tamamen erimesi halinde, deniz seviyesinin de yarım metreden fazla yükseleceği tahmin ediliyor.Gelelim dünya için felaket senaryosuna... Şu an dünya yüzeyinde bulunan tüm buzulların erimesi durumunda ortalama deniz suyu seviyesi 65 metre kadar yükselecek.

Böylesine büyük bir erimeyle birlikte devasa değişimler kaçınılmaz olacak. Bu da deniz seviyesine yakın kara parçalarının denize karışacağı anlamına geliyor.

Bu korkunç senaryonun gerçekleşmesi durumunda gezegenimizin ortalama ısısı 14 C'den 26 C'ye çıkabilir. Biz bu sıcaklık değişimini daha bugünden hissederken, böyle bir senaryodan sonra olacakları düşünmek bile 'kabus'...

Şimdi de kuzey ülkelerinden İngiltere'ye bakalım. Olumsuz senaryo gerçekleştiğinde yani erime sonrasına bakın bu ada ülkesi ne hale geliyor?

İrlanda Cumhuriyeti ve İngiltere'de kıyı tarafları olduğu gibi su altında kalıyor, adalar küçülüyor.