Koronavirüs kalıcı hale mi gelecek?

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, dünyayı saran korona virüs salgınının tıpkı HIV virüsü gibi kalıcı bir hale gelebileceğine dair uyarı da bulundu.

Koronavirüs kalıcı hale mi gelecek?
Koronavirüs kalıcı hale mi gelecek?
Ryan, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un, Örgütün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında soruları cevapladı.

Dünyanın pek çok ülkesinde normal yaşama yeniden dönüş için 'önlemlerin gevşetilmesine' yönelik adımlar atıldığını belirten Ryan, bununla birlikte salgının kontrol altına alınabilmesi için 'çok uzun bir yol' olduğunu vurguladı.

Ryan, 'Hepimiz, yeni salgın dalgaları tespit edilmeden tecritlerin gevşetilmesi durumunda halk sağlığı ve ekonomik felaketlerin kısır döngüsünün ortaya çıkmasından endişe ediyoruz.' ifadesini kullandı.

'EN BÜYÜK UMUDUMUZ ÇOK ETKİLİ BİR AŞI'
Kovid-19'a yönelik aşı çalışmaları hakkındaki bir soru üzerine ise Ryan, 'Şunu masaya koymanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu virüs toplumlarımızda endemik olarak kalabilir. Bu virüs çekip gitmeyebilir.' uyarısını yaptı.

'HIV de gitmedi ve şartlarına alıştık.' diyen Ryan, HIV'e karşı tedavi ve önleyici yöntemler bulduklarını, dolayısıyla insanların eskisi gibi HIV'den korkmadığına işaret etti. Ryan, 'HIV'li insanlara uzun ve sağlıklı yaşam sunuyoruz ancak bu iki hastalığı karşılaştırmıyorum. Bence gerçekçi olmamız önemli ve kimsenin bu hastalığın (Kovid-19) ne zaman veya yok olup olmayacağını tahmin edebileceğini sanmıyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut risk değerlendirmesini azaltmak için Kovid-19'un 'kayda değer' şekilde kontrol altına alınabilmesi gerektiğinin altını çizen Ryan, virüse karşı en büyük umutlarının tüm dünyanın eşit şekilde yararlanabileceği 'çok etkili' bir aşının bulunması olduğunu kaydetti.

AB YAVAŞ VE KADEMELİ ŞEKİLDE NORMALLEŞECEK
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin hızla ortadan kalkmayacağına dikkati çekerek, 'Ekonomimiz ve toplumumuz yavaş, dikkatli ve kademeli olarak açılacak.' dedi.

Von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda konuştu. Kovid-19 nedeniyle tedarik zincirlerinin bozulduğunu ve talebin çökme noktasına geldiğini anlatan von der Leyen, 'Daha önce ekonominin yavaşladığı dönemler yaşadık ama hiçbir zaman ekonomi son üç aydaki gibi durma noktasına gelmedi.' diye konuştu. Von der Leyen, işlerin hızla eskisi gibi olmayacağını ve toparlanmanın zaman alacağını belirterek, 'Ekonomimiz ve toplumumuz yavaş, dikkatli ve kademeli olarak açılacak.' ifadesini kullandı.

AB ülkelerinin salgınla mücadele kapasitesinin farklı olduğunu anımsatan von der Leyen, turizm gibi hizmet sektörü ağırlıklı ekonomileri olan ülkeler ve bölgelerin salgından çok daha fazla zarar gördüğünü söyledi. Von der Leyen, her üye ülkenin farklı mali imkanlara sahip olduğunu ve kamu desteklemelerini değişik biçimde kullandıklarını hatırlatarak, bu durumun Tek Pazar içerisinde eşit şartlar altında rekabeti zayıflattığını ifade etti.

KOVID-19 PAKETİ
Von der Leyen, planladıkları Kovid-19 ekonomik kurtarma paketinin AB'nin 2021-2027 yılları bütçesine entegre olacağına işaret etti.

Kurtarma paketinin, AB Komisyonunun üye ülkelerin teminatıyla sermaye piyasalarından borç alarak kuracağı bir başka mekanizma içereceğini söyleyen von der Leyen, bununla AB ülkelerinde iklim dostu teknolojilerin, dijital alanların, stratejik yatırımların ve ekonomik reformların destekleneceğini anlattı.

SINIRLARI AÇMA ÇAĞRISI
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de 'Üye ülkeleri, AB iç sınırlarını mümkün olan en kısa sürede yeniden açmaya çağırıyorum.' dedi.

Avrupa'da serbest dolaşımın vatandaşlarının sağlığını gözeterek, uyumlu ve sorumlu biçimde gerçekleştirilebileceğine dikkati çeken Michel, 'Sınırların açılması ekonomilerimiz ve turizm için hayati önem taşıyor.' değerlendirmesinde bulundu.