Fırıncılar Halk Ekmek Büfelerinin Yakın Olmasından Şikayetçi
İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 33 No’lu Gıda ve İçecek Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Vahit Kenli, belediye tarafından işletilen halk ekmek büfelerinin bazılarının fırınlara yakın olmasının haksız rekabete yol açtığını savundu.

"Fırınlardan uzak yerlere kurulmalı"
Türkiye’nin her yerinde halk ekmek satışı olduğunu ve böyle bir uygulamayı desteklediklerini vurgulayan Kenli, "İçel’de satış yeri olarak Siteler, Çay, Yenipazar, Demirtaş gibi semtler tercih edilmeli. Fırınlarımız çok sayıda işçi çalıştırıyor. Hiçbir çalışanımız asgari ücretle çalışmıyor. Tatilimiz, bayramımız yok. Zor bir mesleğimiz var ve bu nedenle birçok arkadaşımızın gideri oldukça fazla. Kentimizdeki 80 adet ekmek fabrikasının 60’ı rekabette zorlanması nedeniyle son 3 yılda fabrikasını satma noktasına geldi. Biz halk ekmek büfelerinde ekmeklerin düşük fiyatlarla satılmasına değil, bu büfelerin fırınlarımızın yakınında kurulmasına karşıyız" ifadelerini kullandı.
"Yetişmiş eleman sıkıntısı var"
Sektör olarak yetişmiş eleman bulma noktasında sıkıntı yaşadıklarına da değinen Kenli, artık eskisi gibi alttan usta yetişmediğini, bu nedenle mevcut ustaların maliyetinin arttığını ifade etti.
Komite olarak sektör temsilcilerinin rekabetçi yapılarını güçlendirebilmek adına maliyetleri minimize edebilecek çalışmalara yoğunlaşacaklarını bildiren Kenli, özellikle küme mantığı ile hareket edebilmenin yollarını araştıracaklarını, küme olmayı başarabilmeleri halinde sarf malzemelerinin ortak alımı sonucu üretim maliyetlerinin düşeceğine inandığını söyledi.
"Güçlerimizi birleştirip marka oluşturmalıyız"
Yaşanan sıkıntıların çözümünde güç birliğinin yalnızca alımlarda değil her alanda önemli olduğunu ve markalaşmanın çok önemli olduğunu belirten Kenli, "İçel’de her mahallede 5-6 tane pide fırını açılmasının yanı sıra artık halkın alışveriş alışkanlıklarının da değişmeye başladığını görüyoruz. Günümüzde alışverişin büyük bölümü AVM’lerden yapılıyor. Özellikle AVM’ler içinde yer alan büyük marketler kendi unlu mamullerini, ekmeklerini de üretiyor. Bu durum fırıncılık sektörünü etkiliyor ve sektörün geleceğine dair endişe uyandırıyor. Komite olarak bu sorunun çözümünü güç birliğiyle giderebileceğimize inanıyorum. Belki tek bir fırın sahibi kompleks bir yer açamaz ama güçlerimizi birleştirip kentte her türlü unlu mamul çeşidinin, tatlı çeşitlerinin bir arada satıldığı, insanların alışveriş yapmanın yanı sıra oturup dinlenebildikleri, çocuklarının oyun oynayabildiği geniş, nezih mekanlar açabiliriz" şeklinde konuştu.
