Artvin'de Boğalar Güreşlere Hazırlanıyor

Geleneksel şenliklerde güreşecek boğalar, sahipleri ve antrenörleri tarafından yoğun antrenmanlarla güreşlere hazır hale getiriliyor Antrenör Osman Güven:'Boğa yetiştiriciliği çok büyük emek ve sabır ister. Boğaları tanımak, anlamak ister. Bunun okulu da yoktur. Tecrübe ile öğrenirsiniz'

Artvin'deki boğalar, başta Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali olmak üzere yaz boyunca gerçekleştirilecek şenlikler kapsamında yapılacak güreşlere hazırlanıyor.

Hayvanlarına büyük önem veren besiciler, ağırlıklarına göre çeşitli kategorilerde yarışacak boğalarına, güreşlerde derece elde edebilmeleri için yoğun şekilde antrenman yaptırıyor.

Sahipleri tarafından günde yaklaşık 2,5 saat yürütülüp yük taşıtılan boğalar, özel olarak besleniyor.

Bu yıl 29 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde 38'incisi yapılacak Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali'nde "başaltı" kategorisinde yarışacak "Saruhan" adlı boğa, sahibi Kamil Alpaslan ve antrenörü Osman Güven tarafından güreşlere hazır hale getiriliyor.

Kamil Alpaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saruhan"ın 5 yaşında ve 680 kilogram olduğunu belirterek, ilk kez güreşlere katılacağını söyledi.

Kafkasör'ün, Artvin ve bölgeyi tanıtan en önemli festival olduğuna işaret eden Alpaslan, "Kafkasör festivali ve boğa güreşleri bir markadır. Biz boğacılar, büyük özveri gerektiren, maddi külfeti ve zahmeti çok olan boğa yetiştiriciliği ile bu festivale belki de en büyük katkıyı, desteği veriyoruz." dedi.

Kamil Alpaslan, boğaların özel bakım ve antrenmanlara ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, bunun için özel boğa yetiştiren koçlar, uzmanlar olduğunu kaydetti.

- Kızakla 100 kilo ağırlığında taş çekiyor

Boğanın antrenörü Güven ise boğa yetiştiriciliğinin çok büyük emek ve sabır istediğini vurgulayarak, "Boğaları tanımak, anlamak ister. Bunun okulu da yoktur. Tecrübe ile öğrenirsiniz. Nasıl besleneceği, nasıl hareket ettirileceği, nasıl iletişim kurulacağı hep yaşayarak ve her gün onunla ilgilenerek öğrenilebilecek bir bilgidir." diye konuştu.

Saruhan'ın boyun ve diğer kaslarının gelişmesi için arkasına kızak bağladıklarını anlatan Osman Güven, şunları söyledi:

"Kızağın arkasına 100 kilo ağırlığında taş koyuyoruz. Böylelikle hem boyun hem de bacak kasları gelişiyor. Boğa yetiştiriciliği tıpkı yarış atı yetiştirmek gibi başta uzmanlık ve sabır istiyor. Ben boğa yetiştirmeyi çok seviyorum. Zaten bu işi sevmezseniz, bir gün yapmazsınız. O kadar çok emek, sabır ve dikkat isteyen uzun bir süreç ki anlatılmaz, sadece yapılır."
Kaynak: AA