Muş'ta Kadınlar Aşçılık Konusunda Kendilerini Geliştiriyor

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Mesleki Eğitim Merkezinde Sosyal Destek Programı (SODES) destekli “Üretimde Hanımeli” projesi ile açılan aşçılık kursu ile kadınlar aşçılık konusunda kendilerini geliştiriyor.

Muş'ta Kadınlar Aşçılık Konusunda Kendilerini Geliştiriyor
Muş Valiliği Koordinesinde, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde, Sosyal Destek Programı (SODES) destekli “Üretimde Hanımeli” projesi ile açılan aşçılık kursuna kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Kalkınma Bakanlığınca SODES kapsamında finanse edilen “Üretimde Hanımeli” projesi ile açılan aşçılık kursunda eğitim gören kadın kursiyerler, kurs kapsamında yöresel yemek tarifleri öğrenerek, sağlık konusunda da eğitimler alıyor. Haftanın 7 günü aşçılık eğitimi alan kursiyerler, günde iki-üç yemek çeşidi öğrenerek, yemek kültürlerini zenginleştiriyor. Kuru hakkında bilgiler veren Muş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir: “Muş Valiliği Koordinasyonunda Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Sosyal Destek Programı (SODES) destekli ‘Üretimde Hanımeli’ projesi kapsamında açılan kurslarımız tam teşekküllü bir şekilde devam ediyor. Merkezimizdeki SODES kursu ile 20 kadına ve kızlarımıza yöremizin yemekleri yanında, Türkiye’nin 7 bölgesinden farklı yemeklerinin nasıl yapıldığını önce bilgisayar üzerinde 4 gün boyunca istişarelerini yapıyorlar, daha sonra bölgelerin ön plana çıkan yemekleri pratik uygulamasını ve imalatını yapıyorlar. Burada kadınlarımızın sadece yöresel yemek yapma kültürü dışında, diğer kültürlerdeki yemekleri yapma çeşidini öğreniyorlar” dedi.



"Kursiyerlere aylık 400 lira para desteği"

Aşçılık kursu eğitmeni Müyesser Demir de, 7 ay boyunca sürecek olan kurs sonunda kursu başarılı ile tamamlayan kursiyerlerin aldıkları kurs bitirme belgesi ile kendi işyerlerini açabileceklerinin belirterek, “20 kursiyerimizle kursumuz devam etmektedir. Kursumuz yaklaşık 7 ay sürecektir. Kursiyerlerimiz ayrıca ayda 400 lira da para kazanmaktadır. Kursumuzda yöresel yemeklerimizi günlük ve haftalık menülere göre yaparak uyguluyoruz. Kursiyerlerimizle birlikte gruplar halinde yemek çeşitlerini uygulamalı yapıyoruz. Kurstaki amacımız; yemek yapmasını bilmeyenlere, yemek yapmayı öğretmek. Ayrıca, kursiyerlerimizden işyeri açmayı planlayanlar var. Bu kapsamda kurs bitiminde başarılı kursiyerlerimize, işyeri açabilmeleri adına girişimci belgesi verilecektir” diye konuştu.



“Eğitimler sonrası, alacağım belgeyle çalışmayı düşünüyorum”

Bilmediği yemeklerinin tarifini yapımı öğrenebilmek adına açılan kursa katılım sağladığını ve kurs bitiminde alacağı belge ile çalışmayı düşündüğünü söyleyen kursiyerlerden Elif Turaman ise: “Buraya bilmediğim yemekleri öğrenmek için eğitim amacıyla geldim. Burada alacağım eğitimler sonrası, alacağım belgeyle çalışmayı düşünüyorum. Hocalarım ve kursiyer arkadaşlarımla birlikte güzel bir ortamda kurs alıyoruz. Zamanı olan bütün ev hanımlarına bu kursa gelmelerini tavsiye ederim. Evde boş oturmaktansa bu tür faaliyetlere katılmak daha iyidir ve herkese tavsiye ederim” dedi.

Kaynak: İHA