TBMM Basın, Yayın Ve Halkla İlişkiler Başkanlığı Açıklaması

'Dünya Kadınlar Günü'nü kutladığımız bugünlerde çocuk istismarı konusunun, usule uygun olmayan bir şekilde yeni bir araştırma komisyonu kurulması müracaatıyla tekrar gündeme taşınması manidardır' 'Toplumumuzun her kesiminin hassas olduğu bir konuda, kamuoyunda milli iradenin tecelli ettiği TBMM’ye karşı yanlış algı oluşmasına sebep olabilecek beyanlar, iyi niyetten uzak, şahsi hesaplar istikametinde yapılmış talihsiz ifadelerdir'.

TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığınca, çocuk istismarı konusunda basında yer alan haberlere ilişkin yapılan açıklamada, "Dünya Kadınlar Gününü kutladığımız bugünlerde çocuk istismarı konusunun, usule uygun olmayan bir şekilde yeni bir araştırma komisyonu kurulması müracaatıyla tekrar gündeme taşınması manidardır." değerlendirmesinde bulunuldu.

TBMM Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından çocuk istismarı konusunda basında yer alan bazı haberler üzerine yapılan yazılı açıklamada, çocuk istismarı konusunun, her ülkenin olduğu gibi Türkiye'nin de üzerinde her yönüyle hassasiyet gösterdiği önemli bir konu olduğu belirtildi.

Bu hassasiyetin bir neticesi olarak hem kadına şiddet hem de çocuk istismarı konusunda komisyonların kurulduğu ve çalışmaların yapıldığının anımsatıldığı açıklamada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kutladığı bugünlerde çocuk istismarı konusunun, usule uygun olmayan bir şekilde yeni bir araştırma komisyonu kurulması müracaatıyla tekrar gündeme taşınmasının manidar olduğu ifade edildi.

Araştırma komisyonlarının TBMM Başkanlığının iradesi ile değil, tamamen siyasi partilerin inisiyatifi ile oluşturulduğuna işaret edilen açıklamada, bunun yanında her siyasi partinin, kendi milletvekillerine belli konularda araştırma görevi verebileceği ve her milletvekilinin de kendi çabasıyla araştırma yapabileceği, bunların çok tabii olduğu vurgulandı.

Hukuk devleti olarak mevzuatımızda komisyonların nasıl kurulacağına dair usul ve esasların belli olduğuna işaret edilen açıklamada, Meclis araştırması açılmasının hükümet, siyasi parti grupları veya en az yirmi milletvekili tarafından TBMM Başkanlığına hitaben yazılan bir önergeyle istenebileceği, önergenin, Genel Kurul gündeminin "Genel Görüşme ve Meclis Araştırması Yapılmasına Dair Öngörüşmeler" kısmında sırasına göre yer alacağı ve Genel Kurulda sırası geldiğinde yapılan görüşme neticesinde Meclis araştırması açılıp açılmamasına karar verileceği hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye Büyük Millet Meclisinde İçtüzüğe uygun olarak 24 Mart 2016 tarihinde, AK Parti, CHP, HDP ve MHP grup başkanvekillerinin ve milletvekillerinin verdikleri önergeyle çocuk istismarı konusunda bir araştırma komisyonu kurulmuş ve komisyon raporu, 20 Şubat 2018 tarihinde Genel Kurulda görüşülmüştür. TBMM ve hükümet tarafından bu ve benzeri önemli konularda gerekli çalışmalar yapılmaktadır ve yapılmaya devam edecektir.

Bu meyanda, basına açıklamalarda bulunan bir milletvekili, işleme alınmasının mümkün olmadığını bile bile, usule uygun olmayan yöntemle araştırma komisyonu kurulması için dilekçe vermiştir. Kendisine TBMM Başkanlığı tarafından gönderilen ve izlenmesi gereken yol ve yöntemi ifade eden cevabi yazı, sanki çocuk istismarı korumacılığı yapılıyormuş gibi çirkin, haksız bir şekilde çarpıtılarak kamuoyuna aksettirilmiştir. Toplumumuzun her kesiminin hassas olduğu bir konuda, kamuoyunda milli iradenin tecelli ettiği TBMM’ye karşı yanlış algı oluşmasına sebep olabilecek beyanlar, iyi niyetten uzak, şahsi hesaplar istikametinde yapılmış talihsiz ifadelerdir. Bu açıklama kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gayesiyle yapılmıştır. Konuyla ilgili gerekli hukuki süreç yürütülecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Kaynak: AA