Eğitimci - Yazar Kadir Keskin NEÜ'de Öğrencilerle Buluştu

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Engelsiz Yaşam Topluluğu tarafından düzenlenen ve Eğitimci-Yazar Kadir Keskin’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Gençlerin Hayal Dünyasından Pişmanlık İçerisinde Gerçek Dünyaya Uyanışları’ konulu konferans üç farklı günde üç fakültede gerçekleştirildi.

Eğitimci - Yazar Kadir Keskin NEÜ'de Öğrencilerle Buluştu
İlk olarak Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesinde, ikinci olarak Ereğli Eğitim fakültesinde gerçekleştirilen konferanslar Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde son buldu. Eğitimci- Yazar Kadir Keskin, gençliğin kısa zamanda gittiğini ve bu yaşlardaki enerjinin boş emeller için harcanmaması gerektiğini belirterek, “Gençler akıllı ama akıllanmaları lazım. Akıllanmaları için de tecrübeye ihtiyaçları var. Ben yıllar önce Necmettin Erbakan Üniversitesinin davetlisi olarak gelmiştim. Bir konferans verdim. Daha sonra NEÜ vasıtasıyla ilk defa bir cezaevinde konferans verdim. Daha sonra bu konferanslar diğer illerdeki cezaevlerinde artarak devam etti. Gittiğim cezaevlerinde gençleri görüyorum. Balıksırtı gençleri görüyorum. Dünyada ve Türkiye’de suçların yüzde 50’si, 15 ile 24 yaş arasında işleniyor. Dolayısıyla bu yaştaki gençlerin yaptığı hatanın bedeli ağır oluyor” dedi.



"Başarı ve bilginin ahlaki değerlerle sentezlenmesi gerekiyor"

Gençlere geri dönüşü olmayan hatalar yapmamaları konusunda tavsiyelerde bulunan Keskin sözlerini şöyle sürdürdü: “Erol Güngör ‘Bilim avcılığı yerine diploma avcılığı yapılıyor’ demişti. O dönemde diploması olan mutlaka bir yere yerleşiyordu. Kesintisiz eğitime girdiğimizde herkes öğretmen oldu. Şu anda öğretmen olmak için gayret lazım. Gençlerin bilgiyi depolama zamanı. Hiç kimse boş tenekeye rağbet etmez. Hatta bir de tekme atarlar. Artık diploma devri gerilerde kaldı. Şu anda bilgi çağındayız. Dünyada üç tane değer yargısı vardır. Adalet, bilgi ve maharet. Bilgili isen değerlisin. Bilgini maharetle uyguluyorsan yine değerlisin ama bilgisiz isen kimse senin yüzüne bakmaz. Üç türlü bilgi edinme yolu vardır. Birincisi akıl, ikincisi araştırma, üçüncüsü tecrübe yoluyla elde edilen bilgidir. Tecrübeyle edinilen bilgi zordur. Bu bilgiyi edinmek için insanlar çukurlara düşmüştür. Gençlerin çukurlara düşmemesi için tecrübeye ihtiyacı var.”

Gençlerin sadece başarılı olmalarının kafi olmadığını, başarıları ve bilgilerinin ahlaki değerlerle sentezini yapması gerektiğini belirten Kadir Keskin, “Eğer bu sentezi yapmazsa yine çukura düşer. Matematiğin 4 temel işlemi vardır. Bunlarda yapılan bir yanlışlık kağıt üzerinde düzeltilebilir. Üniversite sınavlarına girerken 4 yanlış bir doğruyu götürüyor ama hayatın da kendine göre bir hesabı vardır. Kudret, servet, şöhret ve şehvet. Eğer bunlarda bir hata yapılırsa kimse gözünün yaşına bakmaz. Başarıların çukura düşer. Bedelini ağır ödersin” dedi.

Milletlerin kendine özgü değer yargıları olduğunu, genç neslin de kendi değer yargılarını iyi anlayıp bunları canlı tutması gerektiğini belirten Keskin, toplumun çekirdeğini aile oluşturduğu için aile yapısının korunması ve sağlam temellere oturtulması gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca çalışmanın da önemine vurgu yapan Keskin, gençlere bilgi ve teknolojiyi üreten aynı zamanda kullanan nitelikli bireyler olmaları gerektiğini anlattı.
Kaynak: İHA