CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması

'Eğer şeker fabrikaları özelleşecekse buralar üreticiye, Pankobirlik'e ve çiftçilere verilsin'.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Eğer şeker fabrikaları özelleşecekse buralar üreticiye, Pankobirlik'e ve çiftçilere verilsin." dedi.

Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunun gündeme getirildiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de 24 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan 696 Sayılı KHK ile Şeker Kurumunun kapatıldığını belirten Sarıbal, kuruma bağlı yetkilerin ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devredildiğini anımsattı.

ABD merkezli Cargill firmasına hazırlatılan raporda, Türkiye'deki şeker pancarı tarımı ve şeker üretimine ilişkin çeşitli yalanlara yer verildiğine işaret eden Sarıbal, şeker pancarı üretiminin Türkiye ekonomisine yılda toplam 17,4 milyar lira katma değer sağladığını vurguladı.

Sarıbal, "Siz Kars'ta, Iğdır'da, Afyonkarahisar'da fabrikayı kapattığınızda, bunun bu ülkeye nelere mal olacağını biliyor musunuz? Cargill'in umrunda değil. Cargill işine bakar. Daha çok tatlandırıcı satar, daha çok kar eder. Ama bu ülkenin yoksul köylüleri, kentlerde sadakaya mahkum edilir." diye konuştu.

AB ülkelerinde, şeker çiftçisine dekar başına toplamda 50 avroya kadar destek verildiğini aktaran Sarıbal, buna karşın Türkiye'de de Avrupa ülkelerinde de şekerin kilosunun 4 lira olduğunu söyledi.

Konya, Kayseri, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir şeker fabrikalarının AB ülkelerindeki fabrikalarla başa baş üretim yaptıklarını anlatan Sarıbal, Türkiye'de 10 milyon kişinin şeker pancarı üretiminden etkilendiğini kaydetti.

Nişasta bazlı şeker kotasının AB ülkelerinde yüzde 5,1 olduğunu anımsatan Sarıbal, Türkiye'de ise yüzde 10'luk nişasta bazlı şeker kotasının her yıl artırıldığına dikkati çekti. Sarıbal, "Nişasta bazlı şeker istemiyoruz." dedi.

Sarıbal, "Eğer şeker fabrikaları özelleşecekse buralar üreticiye, Pankobirlik'e ve çiftçilere verilsin." önerisinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise ağırlıklı olarak GDO'lu mısırdan üretilen nişasta bazlı şekerin karaciğer yağlanmasına, obeziteye, şeker hastalığına, meme ve kolon kanserine yol açabildiğini belirtti.
Kaynak: AA