BM Özel Danışman Lute, Kıbrıslı Liderler İle Görüşmek Üzere Adaya Geliyor

BM Genel Sekreteri’nin Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmek amacıyla yarın adaya ziyarette bulunacak.

Lute, yarın sabah Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüştükten sonra öğleden sonra KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla bir araya gelecek.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Anastasiadis’le geçtiğimiz hafta görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının ucu açık, sonuç odaklı olmayan, herhangi bir zaman kaygısı taşımayan bir sürecin parçası olmak istemediğini belirtmiş, bu konuları Lute ile ele almak istediklerini ifade etmişti.

Lute’un ziyareti Kıbrıs Barış sürecinde hangi çerçevede olabileceği konusunda taraflar arasında nabız yoklayacak. Lute, geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda Kıbrıs konusunda müzakerelere devam edilmesi için gerekli zeminin oluşturulup oluşturulamayacağı konusunda görüşmeler yapmak üzere adaya gelmiş Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüşmüştü.

Lute’un Kıbrıslı liderlerle yaptığı görüşmelerin ardından hazırladığı rapor, 15 Ekim’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından Güvenlik Konseyi’ne sunulmuştu. Rapor, bugün Güvenlik Konseyi’nde görüşülmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA