Bölge Müdürü Bulut'un 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Mesajı

Bursa Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Mustafa Bulut, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bölge Müdürü Bulut'un 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Mesajı
Bulut mesajında, “Yaşam için gerekli olan hemen hemen her şeyin karşılanmasında tabiata ve onun çeşitliliğine muhtacız. Yaşamımız, bitkilerin ve hayvanların olağanüstü değişkenliği, onların yaşadıkları yerler ve içinde bulundukları ortamlara bağlı. Ancak doğal kaynaklara yönelik talebimiz sürekli arttığı için bu çeşitlilik tehdit altında. Bugün, yeryüzünde 7 milyar insan yaşıyor. 2050 yılında ise bu rakamın 10 milyara yaklaşacağı öngörülüyor. İnsanlar çoğalıyor ama bizim dışımızdaki canlı türleri için durum, bunun tam tersi. Hızla artan nüfus, yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaret, yaban hayatın dengesini bozuyor ve yaban hayatın canlıları bir yok oluşa doğru sürükleniyor. Özetle, biz çoğalırken dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı hızla azalıyor” ifadelerini kullandı.

“Doğaya yem bırakarak aç ve susuz kalan hayvanlarımıza yardım eli uzatıyoruz”

Bulut mesajında, doğaya yem bırakarak aç ve susuz kalan hayvanlara yardım eli uzattıklarına değinerek, “Gezegenimize ve barındırdığı çeşitliliğe dair henüz keşfedilmemiş pek çok tür var. Ancak açık olan bir şey var. Mevcut değerlerimizi hızla kaybediyoruz. Bu nedenle 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü sadece gözümüzün gördüğü hayvanları değil, yeryüzünde var olan tüm hayvanların da yaşam hakkına sahip olduklarını hatırlamamız açısından çok önemli. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Türkiye’nin dört bir yanında türleri ve yaşam alanlarını koruma çalışmaları yürütüyoruz. Türler hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için, bu çalışmaların uzun soluklu ve aynı yöntem ile yapılması gerekiyor. Bunun için türü doğal yaşam alanında birey sayısını belirleme, araştırma ve izleme çalışmalarını yürütüyoruz. Kış aylarının sert geçtiği dönemlerde doğaya yem bırakarak aç ve susuz kalan hayvanlarımıza yardım eli uzatıyoruz. İlimizdeyse, 2018 yılında şimdiye dek 7 yaban hayvanı tedavi edilerek tekrar tabiata salınmış; ayrıca 716 sokak hayvanı aşılanmış, bin 208 sokak hayvanı kısırlaştırılmış, bin 217 sokak hayvanı küpe ve mikroçiple işaretlenmiş ve 14 sokak hayvanı sahiplendirilmiştir. Bilecik ili ve ilçelerine 10 köpek ve 10 kedi kulübesi yaptırılarak dağıtılmıştır. Bunun yanında evcil hayvan satış dükkanlarında ve barınaklarda denetimlerimiz düzenli olarak devam etmektedir. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nü Tarım ve Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüğü olarak içtenlikle kutlarız” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA