'Helal Gıda' Konferansı

Prof. Dr. Ender Serin, "Kilo alıyorsak, o vücut kilo endeksinin dışına çıkıyorsa bu haramdır" dedi.

'Helal Gıda' Konferansı
Prof. Dr. Serin, Anadolu Aslanları İş adamları Derneği (ASKON) Adana Şubesi’nin düzenlediği Helal Gıda konferansında,

helal kavramının imani ve itikadi bir kavram olduğunu söyledi.



Serin, helal kavramının bize ulaşması ve zihne yerleşmesinin imani bir mesele olduğunu ifade ederek, “Her imanı olan helallere tam olarak riayet ediyor mu? İmani, itikadi kavramların hayata geçirilmesi matematik gibi bir hesap işi değildir. İmanın ziyadeleşmesi ve itikadın kuvvetleşmesi Cenab-ı Allah’ın emir ve yasaklarına uymayı getiriyor. İbadet olmadan da hükümler kuvvet bulmuyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ender Serin, mahiyeti kadar, kazancın şeklinin de önemli olduğunu kaydederek, “Acımasız faiz düzenini Batılılar icat etmiştir. Bankacılık sektörü ne yazık ki insanların bir birine borç vermesinin önüne geçti. Bizim bu konuya hassasiyet gösteren idarecilerimiz Bankacılık sektörüne alternatifler getirdi. Kazançta faiz var mı? Mahiyet kadar önemlidir. Helal kazanç da dile getirilmelidir. Helal gıdayı konuşurken bunları da işlemeliyiz ve mesuliyet olarak üzerimize almalıyız. Öte yandan, israf haramdır. Bu da düşünülmesi gereken bir husustur. Bu konuları konuşmalıyız. Aksi takdirde helal gıda konusu tam olarak anlaşılamayabilir. Para, emek, zaman boşa gidiyorsa israfa gidilmiş demektir” dedi.

Prof. Dr. Serin, tıbbi açıdan israfı ele alarak şunları söyledi:

“Tıbbi olarak baktığımızda israfa düştüğümüzü nasıl anlarız? Bunun çeşitli göstergeleri var. İnsanın bedensel olarak bir normalinin tanımı yapılıyor. Örneğin, şeker, tansiyon vb. ölçümler yapılıyor. Vücut kilo endeksi gibi kabul görmüş ölçütler var. Genel kabul gören ölçümlerin altında olan değerler zayıflığı gösteriyor. Vücut kilo endeksi “ahsen-i takvim” gibi düşünülebilir. Kilo alıyorsak, o vücut kilo endeksinin dışına çıkıyorsa bu haramdır. Bunlara dikkat etmeliyiz. Her bedenin bir metabolizması vardır. Sizin metabolizmanızla başka birinin metabolizması aynı olmadığından israf konusunda standart bir sınır koymak da doğru değildir. İsraf için belli bir ölçü koymak doğru değil. Ölçü kendimiziz. İsraf meselesi, kendi vücudumuz için ele alınmalıdır.”

Prof. Dr. Ender Serin, tokluğu hissetmeden kalkmanın muazzam bir ölçü olduğunu söyleyerek, “Hangimiz bunu yapıyoruz? Peygamber Efendimizin bu ölçüsü çok önemlidir. Obezite bazı ülkelerde çok fazla. Amerika’da yüzde kırklarda. Suudi Arabistan’da yüzde seksendir kadınlarda. ‘Nefsinizle yemek içmek noktasında cihad ediniz’ bu bir hadistir. Az yemek yemenin sevabı, kafirle cihat etmek gibidir. Yemeği az yemek bizim için ibadettir. Bu şuurla yemeğe oturduğunuzda cihat ediyorsunuz. Dünya üzerinde insan kadar çeşitli yemekler yiyen bir canlı daha yoktur. Birçok lezzeti anında anlayabiliyoruz. Bu Allah’ın bir lütfudur. Biz bu hikmeti yanlış anlıyoruz. Lezzet için yemek yiyoruz” dedi.

ASKON Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan’da, helal üretimi ticari bir kaygı olarak değil, sorumluluk olarak ele almak gerektiğini söyledi.

Çalışkan, “Yediğimiz yiyecekleri temiz hale getirmek Allah’a karşı olan sorumluluğumuzdur. Amacımız sadece ticaret yapmak para kazanmak değil, sevabını kazanacağımız büyük bir hizmete talip olmaktır. Müslümanların helal gıda üretimi konusunda ortak bir anlayışa sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak günümüzde pek çok işletme bu konuda detaylar noktasında gereken hassasiyeti göstermemektedir. Bununla birlikte, Helal gıda sektöründe 6 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşan Türkiye ekonomisi, hedefini daha da yukarılara çekmelidir. Bu noktada gerek ithalatta gerekse de yurt içi üretimde yürürlükte olan kodeksler mevzuatı tekrar düzenlenmelidir. Batı menşeili olan bu mevzuatlar helalleştirilmelidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA