Sivilce, Psikolojiyi Olumsuz Etkiliyor

Ergenlik döneminde baş gösteren ve zamanla gittikçe artan, kötü bir görünüşe neden olan ve bir çok kişinin sorununun sivilce olduğunu belirten Dr. Ata Nejat Ertek, bu durumun kişinin psikolojisini olumsuz etkilediğini söyledi.

Dermatec Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, “Sivilce, derinin yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerinde çıkar ve deride kırmızı sivilce, kist, siyah nokta şeklinde kendini gösterir. Çoğunlukla ergenlik döneminde ( 12-18 yaş arasında ) ortaya çıksa da, hem erkek hem de kadınlar da her yaşta görülebilecek bir problemdir. Ergenlikte cilt altındaki yağ miktarı artışına bağlı olarak yağ bezleri bozulur. Bu bağlı olarak da ciltte iltihaplı, kızarmış şişlikler oluşmaktadır. Yüz, göğüs, sırt, boyun, omuz bölgesinde meydana gelir. Özellikle yüz bölgesindeki sivilceler, tedavi edilmediği takdirde iz şeklinde kalır ya da yaşam boyunca sürebilir. Bu da fiziksel görüntünün bozulmasına yol açar ve kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkiler” dedi.

Sivilcelerin, bazen beyaz ya da siyah noktalar şeklinde görüldüğünü ifade eden Dr. Ertek, “Bu çoğunlukla hafif şiddetlidir. Bazen de ağrıya neden olabilen büyük ve sert kistler şeklinde oluşur. İltihaplı olan sivilcelere de püstül adı verilir. Sivilce, kıl, deri ve yağ bezelerinin birikiminin bir hastalığıdır. Yağ gözeneklerinin içinde cildimizin parlaklığını sağlayan, onu dış koşullardan koruyan sebum mevcuttur. Normal şartlar altında sebum, kıl folekülü boyunca ve cilt yüzeyine çıkıyor. Fakat bazen bu salgının deri yüzeyine çıkmak için geçmesi gereken kanal, yoğunlaşmış bir yağ kütlesi sebebiyle tıkanıyor. İşte sivilce oluşumunun temel sebebi de bu tıkanma oluyor” diye konuştu.

Sivilce oluşumunu artıran bir çok faktörün olduğuna dikkat çeken Dr. Ertek, “Bu faktörlerden bazıları; stres, endişe, adet dönemleri, hormonlar, yanlış kozmetik ürünlerin kullanımı, yağ bezlerinin aşırı çalışması, doğum kontrol hapları, anne ve babada sivilce olması, çocukta da görülme ihtimalini arttırır. Uzun süre güneşte kalmak ciltte oluşabilecek lekeleri arttırır. Ayrıca terlemek, sivilcelerin artmasına sebep olur. Bunlardan ayrı olarak sivilcenin sıkılması durumu daha da kötüleştirir. Hem cilde zarar verilir hem de sivilcelerin artmasına neden olunur. Sıkıldıktan sonra deride iz kalabilir. İyileşme süreci de gecikir” ifadelerini kullandı.

Dr. Ertek, “Sivilce için cilt temizliğine özen gösterilmelidir. Cildi fazla tahriş etmeden günde 2 kere yüz yıkanmalıdır. Temizleyicilerin, cildin doğal PH’ına yakın olmasına dikkat edilmelidir. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Ayrıca düzenli uyku, hormonların aktivitesini düzelttiğinden her gece en az 7 saat uyumak gerekir. Haftada 2-3 kez yapılan kil maskesi, cildin yağlardan kurtulmasını sağlar. Sivilce tedavisinde çok sayıda kullanılan ilaç vardır. Cildiniz ve sivilceniz için en uygun olanı, mutlaka dermatoloji uzmanı tarafından belirlenmelidir. Sivilce Lekeleri, Sivilce İzleri, Akne Skarları gibi sorunlarda Fraksiyonel lazer tedavisi ile giderilebilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA