iOS 11 yayınlandı! Neler değişecek?

Apple, yaklaşık üç buçuk ay süren test sürecinin ardından iOS 11'in final sürümünü yayınladı. iOS 11'i destekleyen cihazlar ve iOS 11 ile gelen yenilikler haberimizde.

iOS 11 yayınlandı! Neler değişecek?
ABD'li teknoloji devi Apple, iOS 11 işletim sistemi güncellemesini yayınladığını duyurdu.

Apple'dan yapılan açıklamada, şirketin iPhone akıllı telefon ve iPad tabletlerine yenilikler getiren yeni işletim sisteminin bugünden itibaren kullanıcılar tarafından indirilebileceği belirtildi.

Açıklamada, iOS 11'in kullanıcıların mobil aygıtlarındaki fotoğraf, galeri ve sesli komut sistemi Siri'ye yenilikler getirdiği vurgulanırken, 'artırılmış gerçeklik' (augmented reality) özelliğini de destekleyeceği bilgisi paylaşıldı.

iOS 11 sayesinde iPhone ve iPad kameralarının daha profesyonel fotoğraflar çekebileceğine dikkat çekilen açıklamada, artırılmış gerçeklik özelliğini destekleyen iOS 11'in kullanıcılara interaktif oyun oynama, alışveriş yapabilme ve gerçek dünya görüntüleri üzerine sanal içerik yükleme imkanı sağlayacağı ifade edildi.

Açıklamada, Siri'nin kullanıcıların ses tonuna ve konuşma hızına daha duyarlı hale geldiği bilgisine yer verilirken, Siri'nin İngilizce'den Çince (Mandarin), Fransızca, Almanca, İtalyanca veya İspanyolca'ya sesli çeviri yapabildiği kaydedildi.

Ayrıca, iOS 11 sayesinde kullanıcıların arkadaşları ve aile bireyleriyle Apple Pay üzerinden para alımı ve gönderimi yapabileceğinin altı çizilen açıklamada, iOS 11'in sürüş esnasında sürücülere 'rahatsız etmeyin' özelliğini de seçenek olarak tanıyacağı belirtildi.

iPad uygulamalarına ve dökümanlarına daha hızlı erişim sağlayacak ve dosyaları 'sürükle-bırak' tekniğiyle daha çabuk taşıyacak iOS 11'in, Apple kaleminin iPad Pro ile daha entegre halde çalışmasına da olanak sağlayacağı vurgulandı.

Kullanıcılar, iPhone veya iPad'lerinde sırasıyla 'ayarlar-genel-yazılım' güncelleme seçeneklerini takip ederek iOS 11'i indirebilecek.

Uzmanlar, kullanıcıların iOS 11'i indirmeden önce mobil cihazlarındaki bilgileri iCloud'a yedeklemelerini tavsiye ediyor.


iOS 11 yayınlandı! Neler değişecek?

Kontrol Merkezi artık ekranın tamamını kaplıyor. Böylece aynı anda daha fazla simgeye ulaşma imkanı sunuyor. Ayrıca Kontrol Merkezi'ni özelleştirmek mümkün.

Ayarlar uygulamasında, Kontrol Merkezi'nde hangi özelliklere erişmek istediğinizi seçmek için bir bölüm bulunuyor. Buradan örneğin, Düşük Güç Modu ve Apple TV kumandası Kontrol Merkezi'ne eklenebilir. iOS 11 ile birlikte yıllardır beklenen hücresel veri kısayolu Kontrol Merkezi'ne eklendi.

Yeni özelleştirme seçenekleriyle birlikte Kontrol Merkezi genişletilmiş 3D Touch erişimine sahip. Örneğin, Müzik simgesine basılı tuttuğunuzda daha büyük bir oynatma penceresi, şarkı bilgisi ve daha ayrıntılı denetim seçenekleri açılmakta.

Kilit ekranı
Artık kilit ekranında da tüm bildirimlere kolayca ulaşabileceksiniz. Sınıflandırma sayesinde ekranı sola kaydırarak bildirimlerinizi kilit ekranı üzerinde görebiliyorsunuz.


iOS 11 yayınlandı! Neler değişecek?

Siri ile ilgili yenilikler
Siri, her iOS güncellemesi ile daha da gelişiyor. Siri, gerçek insan konuşmasına daha yakın olması için tasarlanmış daha gerçekçi erkek ve kadın sesleriyle güncellendi. Apple, Siri'nin yeni ses seçeneklerine daha iyi telaffuz ve daha etkileyici bir ses ile derin öğrenme yeteneği eklediğini söylüyor.

iOS 11 yayınlandı! Neler değişecek?

iOS 11'de Siri, tercihleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için cihaz içi öğrenme özelliğini kullanıyor. Kişisel asistanınızın bir sonraki adımda ne yapmanız gerektiğini daha iyi tahmin edebilmesi için ilgi alanlarınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlanıyor.

Cihazlar arası Siri senkronizasyonu, Siri'yi daha hızlı bir şekilde daha akıllı hale getirecek yeni bir özellik. Ancak Apple bu işlevi etkinleştirirken gizlilik ilkesini gözetiyor. Paylaşılan verilerin yalnızca cihazlarınız tarafından okunabilmesi için uçtan uca şifreleme mevcut.

iOS 11'de Siri'den İngilizce'yi Çince, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca çeviri yapmasını isteyebilirsiniz. Apple çeviri dillerini önümüzdeki aylarda genişletmeyi planlıyor.

Siri, sevdiğiniz müzik tarzını öğrenebilir ve size uygun parçaları önerebilir. Ayarlar uygulamasında bulunan yeni Erişilebilirlik seçenekleriyle Siri ile konuşmak yerine yazılı olarak komut verebilirsiniz.

iOS 11 yayınlandı! Neler değişecek?

Dosyalar Uygulaması
iOS 11'de iCloud Drive uygulaması yerine Mac'teki Finder uygulamasına benzeyen 'Dosyalar' uygulaması geldi. Dosyalar, yerel olarak iPhone veya iPad'de saklanan tüm içeriği, iCloud içeriğini, uygulama içeriğini ve Dropbox, One Drive, Google Drive gibi diğer bulut hizmetlerinde depolanan içeriği barındırıyor.