Kurban Bayramı'nda Beslenmeye Dikkat

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin oldukça arttığını, özellikle kalp-damar, şeker ve yüksek tansiyon hastaları ile obez bireylerin daha çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzm. Dr.Ömer Faruk Yolcu, Kurban Bayramı’nda beslenme konusunda açıklamalarda bulundu. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Kurban Bayramı’nda sağlık, etlerin kesim aşaması ile başlar. Etler uygun koşullarda kesilmezse, doğru pişirilmez, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilmektedir. Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi oldukça artmaktadır. Özellikle kalp-damar hastaları, şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları ve obez bireylerin daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu bireyler, yağlı etler yerine az yağlı ve yağsız etleri aşırıya kaçmadan kısıtlı miktarlarda tüketmelidirler. Etler sindirimi zor besinlerdir. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Etler büyük parçalar yerine tek seferde kullanılacak kadar küçük miktarlarda buzdolabı poşetine konularak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta saklanırken, derin dondurucuda eksi 18 derecede daha uzun süre saklanabilir. Çiğ ve pişmiş etlerin birbirine değmemesi sağlanmalıdır. Dondurulan etler buzdolabının alt bölmesinde bekletilerek çözdürülmeli; çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli, tekrar dondurma işlemi yapılmamalıdır” dedi.



Etlerin saklanması

Etlerin nasıl pişirilmesi gerektiğine değinen Uzm. Dr. Yolcu, “Etlerin vitamin, mineral gibi besin öğelerini kaybetmemeleri için sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Kızartma ve yağda kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından oldukça önemlidir. Et yemeklerini pişirirken tereyağı, kuyruk yağı gibi ekstra yağ eklenmemeli ve etler kendi yağıyla pişirilmelidir. Aynı şekilde etle pişirilen sebze ve kuru baklagil yemeklerine de ekstra yağ eklenmemelidir. Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Et haşlarken dikkat edilecek en önemli ayrıntı, tencerenin içine eklenecek suyun sıcak olmasıdır. Düdüklü tencere ya da normal tencerede veya yumuşayıncaya kadar pişirilmelidir. Etin suyundan faydalanmak isteyenler, eti tencereye koyduktan sonra soğuk suyla haşlamalılar. Etin yumuşak olması ve çabuk pişmesi için haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke eklenebilir. Fırında et pişirmek isteyenler için en önemli püf nokta fırının önceden ısıtılmış olmasıdır” diye konuştu.



Pişirilme yöntemleri

Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu açıklamasını şöyle tamamladı: “Soğuk ya da ılık fırına verilirse etin suyunun dışarı akarak besin değerinin kaybolmasına ve kurumasına neden olur. Fırının önceden 180 dereceye ayarlanması doğru sonucun alınmasına yardımcı olacaktır. Etlerin kurumaması için ayrıca fırının içine yanmayacak bir kap ile su konulabilir. Izgara ile pişirilecek etler de İyi bir ızgara yapmanın inceliklerinden biri de ızgaranın ısı derecesinin iyi ayarlanmış olmasıdır. Etler mutlaka önceden yüksek derecede ısıtılmış telin üzerinde pişirilmelidir. Küçük etler 200-250’ye, büyük etler daha yavaş pişmesi gerektiği için 150-180’de pişirilebilir. Izgara yönü kullanılırken et ile ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve ‘kömürleşme’ sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Etler ızgaradayken bir tarafı piştikten sonra diğer tarafı çevrilmeli, sık sık çevrilmemelidir. Izgarada pişen etler çatalla değil mutlaka maşa ile çevrilmelidir.”
Kaynak: İHA