Yozgat'ta Çiftçilere Asma Fidanı Dağıtıldı

YOZGAT -Yozgat Valiliği İl Özel İdaresi Ar-Ge Projeleri kapsamında desteklenen 'Yozgat Bağcılığını Geliştirme Projesi Asma Fidanı Üretim Ünitesinin Kurulması' kapsamında iki dönüm ve üzerinde bağı bulunan 19 çiftçiye 5 bin adet tüplü asma fidanı verildi.

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yapılan fidan dağıtım töreninde konuşan Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, geçmişe bakıldığında Yozgat'ın üzüm konusunda bölgede bilinen bir yer olduğunu ama çeşitli hastalıklar nedeniyle bağcılığın azaldığını söyledi.

Bozok Üniversitesinin Yozgat’ın önemli bir dinamizmi olduğunu belirten Vali Yurtnaç, 'Burada Bozok Üniversitesi ile İl Özel İdaresi beraber hem tarımı hem sanayi ile buluşturması için çalışmalar yapıyor. Bunlardan bir tanesi de burada bağcılığın geliştirilmesidir. Geçen yıl üniversite ve valilik ortaklığında Şefaatli ilçemiz Karanlıkdere mevkinde bağcılığın gelişmesiyle ilgili çalışmalar yürüttük ve master plan yaptık. Bugün itibarıyla da 12 ilçemizde bağcılığı geliştirme amaçlı projeyi üniversitemizde beraberce başlattık.' dedi.

Projeye toplamda 350 bin liralık bir finans sağlandığını ifade eden Vali Yurtnaç, 'Bu paralar aslında önemli paralar değil. Üretime yönelik bir çalışma olunca biz bu konuda sınır tanımıyoruz. Bu üretim halkımıza yansıyor, üreticimizin cebine giriyor. Gerek hayvancılıkta gerekse bağcılık tarım alanlarında bu çalışmalar devam edecektir.' diye konuştu.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey de ziraat fakültesinin Yozgat çiftçisine ihtiyaç duydukları her alanda destek vermeye çalıştığını belirterek, 'Yozgat’ta var olan ama şu anda bitme aşamasına gelen bağcılığı yeniden canlandırmak amacıyla üreticimizin rahat yetiştirebileceği hastalıklara karşı dirençli aşılı asma fidanları dağıtıyoruz. Çiftçimize hayırlı olsun.' dedi.

Konuşmaların arından belirlenen çiftçilere aşılı asma fidanları dağıtıldı.

Törene, İl Jandarma Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muammer Yanık, İl Genel Meclis Başkanı Hacı Şahbaz, Tarım İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yaşar Karadağ, öğretim görevlileri ve çiftçiler katıldı.

Kaynak: AA