Ramazan'da Sahura Kalkın Uyarısı

Turgut Özal Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Sabahat Çelebi, "Sağlığın korunması açısından mutlaka sahura kalkmak gerekiyor" dedi.

Ramazan'da Sahura Kalkın Uyarısı
Diyetisyen Sabahat Çelebi, yaptığı açıklamada, Ramazan ayında beslenmenin çok önemli olduğunu belirtti.

Çelebi, "Düzenin değişmesi günlerin uzun olması bir de Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle açlık süreleri uzuyor ve buna bağlı olarak iftarda mideye aşırı yüklenme oluyor" şeklinde konuştu.

Özellikle açlığa bağlı olarak kan şekeri düşüklüğünün yaşandığına dikkat çeken Çelebi, "Beslenme düzenindeki değişiklik nedeniyle kilo artışları yaşanıyor. Bazı hastalarda kabızlık ve reflü görülebiliyor. Bu tür sorunların yaşanmaması için yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek gerekiyor" ifadelerini kullandı. Çelebi, normalde üç olan öğün yemeklerinin Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere ikiye düştüğünü dile getirerek, "17-18 saat gibi uzun bir açlıktan sonra sofraya çok aç oturuyoruz ve istiyoruz ki her yemekten yiyelim. Önce yapmamız gereken bir bardak su, az tuzlu bir iki zeytin ve arkasından bir adet hurmayla başlayıp çorbayla devam etmemiz gerekir. Çünkü çorba içtiğimizde midemiz rahat edecektir. Daha sonra 10-15 dakika bekleyip sonra zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri, yoğurt, salata, baklagiller yemekleri, tam buğday ekmeği ve bulgur pilavıyla devam etmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

"Sahurda bizi tok tutan yiyecekler tüketmeliyiz"

Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları gerektiğine değinen Çelebi, "Çoğu insan sahura kalkmamayı tercih ediyor, bu yanlıştır. Sağlığın korunması açısından mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. Sahurda da bizi tok tutan yiyecekler tüketmeliyiz. Protein ağırlıklı yiyecekler tüketmeliyiz. Bunlar süt, yoğurt, peynir gibi kahvaltı ya da çorba ve zeytinyağlı sebze yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Bazı kişiler gün içinde çabuk acıkabiliyor. Onlarda kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli yiyecekler tüketebilirler" şeklinde konuştu.

Çelebi, Ramazan ayında sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiği önerisinde bulunarak, "Günlük ortalama iki ya da iki buçuk litre su tüketilmesi gerekiyor. Bu ramazan ayında da değişmiyor. Yine aynı şekilde iftar ve sahur arasında bu su oranını almamız gerekiyor. Su dışında da yediğimiz yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak için papatya çayı, rezene, ıhlamur, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları, komposto, soda içilebilir. Bunlar aynı zamanda metabolizmanın çalışmasına da yardımcı olur" şeklinde konuştu.

"Az sütlü tatlılar ve meyve tüketilmeli"

Ramazan ayında hamur tatlılarının çok tüketilmemesi gerektiğini belirten Çelebi, "Bunların yerine sütlaç, güllaç, muhallebi tarzı şekeri az sütlü tatlılar ya da meyve tercih edilmesi gerekir. Ayrıca dondurmada tüketilebilir" diye konuştu.

Çelebi, şeker, karaciğer yetmezliği, böbrek hastaları ve kronik hastalığı olanların ya da özel bir durumu olan kişilerin oruç tutmamaları tavsiyesinde bulundu.
Kaynak: İHA