Eşine Destek İçin Başladı, İşinin Patronu Oldu

Eşine destek olmak için evlerinin yanında kurdukları atölyede mesleğe atılan ve KOSGEB desteğiyle sanayide açtığı iş yerinde metal, çinko, gümüş ve bakır kaplama yapan Öznur Bozkurt, iş hayatında gösterdiği başarıyla kadın girişimcilere örnek oluyor İkiz çocuk sahibi Bozkurt: 'İşi severek yaptıktan sonra zaten hiçbir iş zor gelmiyor. Tabii ki ben de bir kadınım ev işim, çoluk çocuğum, yemeğim var ama zor gelmiyor. Yani öyle bir kendinizi planlıyorsunuz ki bütün işlerin üstesinden gelebiliyorsunuz. Bütün kadınların evde oturmayıp, destek alıp iş kurmalarını isterim'

EMRE AYVAZ - Sakarya'da yaşayan iki çocuk annesi Öznur Bozkurt, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı hibeyle açtığı iş yerinde metal, çinko, gümüş ve bakır kaplama işleri yapıyor.

Eşine destek olmak için 16 yıl önce evlerinin yanında açtıkları atölyede gümüş kaplama yapan Bozkurt, ikizlerinin dünyaya gelmesinin ardından mesleğine ara verdi. Her zaman kendisine ait bir iş yerini kurma hayaliyle yaşayan kadın girişimci, eşinin de desteğiyle KOSGEB kurslarına katılarak aldığı hibeyle açtığı atölyeyi 3 yıldır işletiyor.

Arifiye ilçesindeki Dörtyol Merkez Sanayi Sitesi'ndeki atölyesinde makinelerden birçok ev eşyasına çeşitli nesnelerin korozyona (aşınma) karşı korunması için yüzey işlem teknolojilerini uygulayan, metal, çinko, gümüş ve bakır kaplama yapan Bozkurt, iş hayatında gösterdiği başarıyla kadın girişimcilere örnek oluyor.

- 'İlk başlarda tedirgin oldum'

Öznur Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe 16 yıl önce eşine destek olmak için evlerinin yanında kurdukları atölyede gümüş kaplama yaparak başladığını anlattı.

Daha sonra çocukları olduğu için ara verdiğini belirten Bozkurt, uzun süredir kendilerine ait iş yeri açma hayaliyle yaşadığını ifade etti.

Çocuklarının büyümesiyle tekrar çalışmaya karar verdiğini ve KOSGEB kurslarına katılarak sertifika aldığını anlatan Bozkurt, 'Daha sonra iş planı hazırladık. Aldığımız hibeyle iş yerini açtık. İlk zamanlar işi ne kadar bilsem de çok bir tecrübem yoktu ama buraya başladıktan sonra işi daha çok öğrendim. Birkaç yıl boyunca KOSGEB desteğe devam etti, faturalarımızı, kiramızı ödedi, şimdi kendi ayaklarımızın üstünde duruyoruz.' diye konuştu.

İlk zamanlarda sanayi ortamı olduğu için tedirginlik yaşadığını fakat daha sonra alıştığını, kadınların her işi yapabileceğini ifade eden Bozkurt, erkeklerin kendisini ilk gördüklerinde 'Bu kadın bu işi nasıl yapabilir?' şeklinde tepki verdiklerini aktardı.

Kadın girişimci, mesleği öğrendiği eşinin hala kendisini desteklediğini belirterek, makinelerden birçok ev eşyasına kadar çeşitli nesnelerin korozyona karşı korumak için metal, çinko, gümüş ve bakır kaplama yaptıklarını kaydetti.

- 'Bütün kadınların iş kurmalarını isterim'

Kadınların yapamayacağı hiçbir şey olmadığını, iş kurmak ve çalışmaktan korkmamaları gerektiğini vurgulayan Bozkurt, ilgili kurumlardan destek alıp meslek sahibi olabileceklerini belirterek, şöyle konuştu:

'İşimi severek yapıyorum, memnunum. İşi severek yaptıktan sonra zaten hiçbir iş zor gelmiyor. Tabii ki bende bir kadınım ev işim, çoluk çocuğum, yemeğim var ama zor gelmiyor. Yani öyle bir kendinizi planlıyorsunuz ki, bütün işlerin üstesinden gelebiliyorsunuz. Bütün kadınların evde oturmayıp, destek alıp iş kurmalarını isterim.'

- 'Kendi ayakları üstünde durması gerektiğini öğrendi'

Kadın girişimcinin eşi Mehmet Bozkurt da 24 yıl özel sektörde çalıştığını, eşinin KOSGEB'ten aldığı hibeyle atölye açtığını belirterek, daha sonra buraya geçtiğini ve eşine destek olduğunu anlattı.

Bozkurt, eşinin evde ve iş yerinde patron olduğunu belirterek, 'Sıkıştığımız yerlerde birlikte karar veriyoruz. Öbür türlü kararları ben kendisine bırakıyorum. Bir bakıma kendi ayaklarının üstünde durmayı öğrendi. Açıkçası ilk zamanlarda bazı tereddütlerim vardı ama şu an 'Hiçbir kadının başaramayacağı iş yok.' diye düşünüyorum.' dedi.
Kaynak: AA