Vakıfların Kira İndirimi Esnafa 'Can Suyu' Oldu
Vakıflar Genel Müdürlüğünün İstanbul'un da aralarında bulunduğu çeşitli illerde hamam, bedesten, arasta, kervansaray, çarşı gibi tarihi ve turistik yapıların kira bedellerinde yüzde 30'a varan oranlarda indirime gitmesi esnafı memnun etti Vakıflar Genel Müdürü Ertem: 'Geçen yıl kiralarda artış yapmayarak kiracılarımıza avantaj sağladık. Bu yıl da belirtilen kategorizasyona göre indirimler yapılacak, böyle de bir avantaj sağlanacak. Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı, Türkiye'de vakıfların esnaf kiracılarını rahatlatacak ve esnafa nefes aldıracak bir uygulama' 'Oranı tespit ederken turizm gelirlerindeki düşüklüğü nazarı dikkate aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz yıldan bu yıla turizm gelirlerinde yüzde 29,1 düşüş olduğunu belirtti. Biz de yüzde 30'u baz aldık. Bilhassa İstanbul'daki terör olayları ve turizmin geri çekilmesi sebebiyle muazzam bir mağduriyet vardır. Uzlaştığımız çerçevede bu indirimi gerçekleştiriyoruz. Kiracılarımız, nisan ayı itibarıyla kiralarını öderken indirimi görecek' Mısır Çarşısı Esnafları Yardımlaşma ve Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Gülçek: 'Devlet ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çeşitli uygulamalarla esnafa 'can suyu' veriyor. Bu zor günlerde devletimizden böyle bir destek almak bizi rahatlatıyor'
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine Bakanlar Kurulu kararı üzerine yapılan kategorizasyonla Antalya, Aydın, Bursa, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir ve Muğla'nın yanı sıra çeşitli kentlerdeki otel, hamam, bedesten, arasta, kervansaray, çarşı gibi tarihi ve turistik yapıların kira bedellerinde yapılan indirime ilişkin açıklama yaptı.
Vakıflara ait gayrimenkullerde çeşitli tasnifler yaparak yüzde 5'ten yüzde 30'a varan oranlarda kira indirimine gittiklerini belirten Ertem, şu bilgileri paylaştı:
'Antalya, Aydın, Bursa, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir ve Muğla turizmden en fazla etkilenen illerimiz. Buradaki çarşı, arasta, kervansaray, hamam, otel gibi bütün taşınmazlarımızın kiralarında yüzde 30'a kadar indirim yaptık. Bu illerin dışında kalan yerlerde varsa tarihi olsun olmasın bütün oteller, buradaki tarihi çarşı, hamam, kervansaray gibi tarihi yapılardaki gayrimenkullerimizin kiralarında yüzde 20 indirime gittik. Üçüncü kategorimiz de Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Muş, Van, Hakkari, Şırnak, Kilis gibi terörden etkilenen illerimiz. Buralarda da yüzde 15 indirim yaptık. Vakıflar olarak geçtiğimiz yıl bütün kiracılarımıza artış yapmadık. Bu da aslında gizli bir indirimdir. Bazı bölgelerimizde sözleşme gereği enflasyon oranında artış yapıldı. Adaleti sağlamak için bu mahiyette, eğer kira artışına gidilmişse geçen yıl, bu gayrimenkullerimizin kiralarında da yüzde 5'e kadar indirim yaptık.'
Ertem, geçen yıl kiralarda artış yapmayarak kiracılarına avantaj sağladıklarını belirterek, 'Bu yıl da belirtilen kategorizasyona göre indirimler yapılacak, böyle de bir avantaj sağlanacak. Yeni düzenleme Ocak 2017 itibarıyla başlıyor, Aralık 2017 itibarıyla sona eriyor. Yani bu yıla mahsus bir indirim olacak. Gelecek yıl, kiraları 2017'nin indirimsiz bedeli üzerinden yapacağız. 2016 sonu itibarıyla 2017'ye geçtiğimizde indirimsiz bedeller vardı, o bedel üzerinden normal sözleşmelerde belirtilen rakamlar üzerinden 2018 yılı kira bedelini belirleyeceğiz.' diye konuştu.
Maliye Bakanlığı ve diğer bakanlıkların kredi kullanan ticaret erbabını rahatlatmak konusunda çeşitli tedbirler aldığını hatırlatan Ertem, 'Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı, Türkiye'de vakıfların esnaf kiracılarını rahatlatacak ve esnafa nefes aldıracak bir uygulama.' dedi.
- 'Kiracılarımız, nisan ayı itibarıyla kiralarını öderken indirimi görecek'
Adnan Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğünün yıllık 500 milyon lira civarında kira geliri bulunduğunu kaydederek, 'En üst seviyeden de yapsak 75 milyon lira civarında ve yüzde 15 oranında bir indirim olacak. Bizim gelirlerimiz bereketli, uygulamanın da o bereketi de aynı şekilde yansıtacağını umuyorum.' diye konuştu.
Vakıfların kiracısı olan esnafla sürekli iletişim halinde olduklarını ve görüşmelerinde bir sıkıntı yaşadıklarının kendilerine aktarıldığını söyleyen Ertem, şunları söyledi:
'Sıkıntıyı giderme noktasında oran konusunda ne yapabiliriz diye bir çalışma yaptık. Oranı tespit ederken turizm gelirlerindeki düşüklüğü nazarı dikkate aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz yıldan bu yıla turizm gelirlerinde yüzde 29,1 düşüş olduğunu belirtti. Biz de yüzde 30'u baz aldık. Bilhassa İstanbul'daki terör olayları ve turizmin geri çekilmesi sebebiyle muazzam bir mağduriyet vardır. Uzlaştığımız çerçevede bu indirimi gerçekleştiriyoruz. Kiracılarımız, nisan ayı itibarıyla kiralarını öderken indirimi görecek. Esnafın bu indirimden memnun olacağını düşünüyorum.'
- 'Böyle bir destek bizi rahatlatıyor'
Mısır Çarşısı Esnafları Yardımlaşma ve Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Gülçek, devletin ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün çeşitli uygulamalarla esnafa 'can suyu' verdiğini dile getirerek, 'Kira indirimi inşallah nisan itibarıyla hesaplarımıza da yansıyacak. Bu zor günlerde devletimizden böyle bir destek almak bizi rahatlatıyor.' dedi.
Son 2 yıldır turizmde büyük düşüş yaşandığını, Mısır Çarşısı'nın konum itibarıyla bundan en çok etkilenen çarşılardan biri olduğunu belirten Gülçek, 'Esnaf, turizm kötüye gittikten sonra fiyatlara bir şey yansıtmadı. Fiyatlara yansıtılmış olsaydı yerli halkı da çarşıdan kaçırırdık. Hem esnafımızı hem halkımızı koruma adına ürünlere zam yapmama yoluna gittik, karlarımızdan fedakarlık ettik. 15 Temmuz'dan sonra turizmde ağır darbeler aldık. İşlerimiz yüzde 70-80 oranında düşüş yaşadı. Dolayısıyla artık esnaf kirasını, vergisini sigortasını zor öder duruma geldi. Son verilen desteklerle esnaf biraz olsun rahatlamaya başladı.' diye konuştu.
Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Luş da 2015'ten bu yana turist azalmasının esnafa sıkıntı yaşattığını belirterek, '2016'da esnafın çoğu kiralarını ödeyemiyordu. Nisan itibarıyla kiralardaki yüzde 30'luk indirim esnaf için can suyu olacak. Ümidimiz 2017'de sezonun iyi geçmesi, 2018'de de katlayarak devam etmesi.' değerlendirmesinde bulundu.