Zonguldak Kozlu'da 263 Madencinin Yaşamını Yitirdiği Olayın Yıl Dönümü

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat, 3 Mart Zonguldak Kozlu’da yaşanan ve 263 madencinin yaşamını yitirdiği olayın yıl dönümü dolayısı ile yaptığı açıklamada, “İş cinayetlerinin önlenmesi için mücadeleyi büyütüyoruz” dedi.

Zonguldak Kozlu'da 263 Madencinin Yaşamını Yitirdiği Olayın Yıl Dönümü
Aykanat, 2002 yılından 2017 yılının başına kadar iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bine ulaştığını üzüntüyle gördüklerini belirtti.

Neyet Aykanat, "Bunun için bizler; iş cinayetlerinde büyük artışa neden olan OHAL uygulamasına hayır diyoruz, iş cinayetlerinin, meslek hastalıklarının ve denetimsizliğin önünü açan uygulamalara hayır diyoruz. Özel istihdam bürolarına ve zorunlu bireysel emekliliğe Hayır diyoruz. Güvencesiz çalışmaya hayır diyoruz” dedi.



Mücadele günü

2013 yılından bu yana 3 Mart’ın İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü olarak anıldığını aktaran Aykanat, bu günde ülkenin kanayan yarası haline gelen iş cinayetlerine bir kere daha dikkat çekmek ve iş cinayetlerinin önlenmesi için mücadeleyi büyütmek için çalıştıklarını kaydetti.

İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda her geçen gün gidişatın olumsuz yönde ilerlediğine dikkat çeken Neşet Aykanat, “Soma, Ermenek, Torunlar ve en son Şirvan’da yaşanan işçi katliamları ilimizde hükümet eliyle yaptırılmakta olan şehir hastanesi inşaatında yaşanan ölümlü 2 iş kazası 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu yürürlükte iken meydana gelmiştir” şeklinde konuştu.



"Sendikal örgütlenme önündeki engeller kalkmalı"

İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yol almanın mümkün olmayacağını belirterek, şunları söyledi:

“Ülke gündemi ve anti demokratik ortam ortadan kaldırılmadan iş cinayetlerinin önüne geçmek imkansızdır, emekçiler uygulamaya konan özel istihdam büroları ile kiralık işçi haline dönüştürülmüş, zorunlu bireysel emeklilik sistemi kesintileri ile de sosyal hakları daha geriye çekilmiştir. Güvencesizliğin neden olduğu esnek çalışma işsiz kalma korkusu işçilerin sadece fiziksel sağlığını değil, ruhsal sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bunların yanı sıra 50 kişiden az işçi çalıştırılan az tehlikeli iş yerlerinde uzman ve hekim çalıştırılma zorunluluğunun 1 Temmuz 2017 tarihine ertelenmesi en önemli konulardan biridir. İş cinayetlerinin önlenmesi, iş güvenliğinin sağlanması ve meslek hastalıklarının tespit edilebilmesi için bu iki unsurun tüm iş yerlerinde görev yapması gerekmektedir.”

Sorunların çözümü için

Aykanat, bu alandaki sorunların köklü çözümü için uygulanabilir ve hayati önerileri ise şöyle sıraladı:

“İşçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasının öncelikle devletin işverenin görevi olduğu unutulmamalıdır. İşçi sağlığı ve güvenliği alanına ilişkin düzenlemelerin ve denetimin yalnızca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmesi, doğru kararların alınmasının önünde bir engeldir. Bu nedenle düzenleme ve denetleme; bakanlığın yanında Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sendikalar TTB ve TMMOB’den oluşan idari ve mali yönden bağımsız bir enstitü tarafından yerine getirilmelidir."
Kaynak: İHA