Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Inzko TBMM'de

Türkiye Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Çavuşoğlu: '(Bosna Hersek'in 'soykırım davasının revizyonu' talebinin reddedilmesi) Bu süreçte, Bosna Hersek kurumlarının birlik içinde hareket edememiş olması ve hukuki bir konunun siyasileştirilmesi üzücüdür'.

Türkiye - Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bosna Hersek'in 'soykırım davasının revizyonu' talebinin reddedilmesine ilişkin, 'Bu süreçte, Bosna Hersek kurumlarının birlik içerisinde hareket edememiş olması ve hukuki bir konunun siyasileştirilmesi üzücüdür.' dedi.

Çavuşoğlu, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Bosna Hersek Yüksek Temsilciliğinin Türkiye açısından son derece önemli bir konumda olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, 'Bosna Hersek'te istikrarın, her türlü çatışmadan uzak barışın devam etmesi en büyük temennimiz. Toprak bütünlüğünün muhafazası ve işler bir devlet konumuna gelmesi en büyük amaçlarımızdan bir tanesidir.' diye konuştu.

Son dönemde Bosna Hersek'te Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararlara aykırı olarak Sırp Cumhuriyeti Günü referandumundan sonra gerçekleştirilen etkinliklerin kendilerini endişeye sevk ettiğini aktaran Çavuşoğlu, ülkenin bütün paydaşlarının hukukun üstünlüğüne ve mahkeme kararlarına uyması gerektiğini bildirdi.

Uluslararası Adalet Divanının Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı soykırım davasının yeniden açılmasına ilişkin talebi reddettiğini anımsatan Çavuşoğlu, 'Mahkeme, başvurunun yetki sahibi Bosna Hersek kurumları tarafından yapılmadığına karar verdi. Biz baştan beri konunun bir hukuki konu ve bu çerçevede kalmasını arzu ediyoruz. Bu işin siyasileştirilmemesini özellikle ifade etmek istiyoruz. Bize göre barışı uygulama konseyinde konunun ele alınması doğru bir merci değil. Bu süreçte Bosna Hersek kurumlarının da birlik içinde hareket edememiş olması ve hukuki bir konunun siyasileştirilmesi üzücüdür.' diye konuştu.

Bosna Hersek'in Avro Atlantik Kurumlarına tam üyeliğini desteklediklerini dile getiren Çavuşoğlu, 'Türkiye, ülkenin refahı, gelişmesi ve istikrarın kalıcı hale gelmesi için üzerine düşen siyasi, ekonomik gibi tüm alanlarda her türlü konuda rol almaya hazırdır.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Türkiye'nin destekleriyle yıkılanlar restore ediliyor'

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko, Türkiye'nin Bosna Hersek'te huzurun ve refahın sağlanması konusundaki gayretlerine minnettar olduğunu söyledi.

Türkiye'nin askeri varlığının yanı sıra TİKA aracılığıyla önemli yatırımlar yaptığını anlatan Inzko, 'Savaş nedeniyle can kaybının yanı sıra yüzlerce cami ve en güzel köprü yerle bir edildi. Sizin desteklerinizle restorasyonları yapılıyor.' diye konuştu.

Bosna Hersek Yüksek Temsilciliğinin çalışmaları hakkında bilgi veren Inzko, özellikle ilk 10 yıl içinde önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. İlk yıllarda ortak bayrak, ortak güvenlik güçleri olmadığını, bu nedenle ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Inzko, şimdi ise ortak değerlerin var olduğunu ifade etti.

Bosna Hersek'in 'soykırım davasının revizyonu' talebinin reddedilmesine ilişkin ise Inzko, 'Hiç siyasileşmemesi gerekiyordu ama böyle oldu.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA