Sağlıklı Yaşam İçin Manda Besliyorlar

Amasya'da yaşayan 70 yaşındaki Melahat ile 83 yaşındaki İbrahim Derici çifti, sağlıklı olduğu düşüncesiyle 50 yıldır besledikleri mandanın sütünden elde ettikleri ürünleri hem kendileri tüketiyor hem de yakınları ile misafirlerine ikram ediyor.

Amasya'da yaşayan 70 yaşındaki Melahat ile 83 yaşındaki İbrahim Derici çifti, sütünden elde ettikleri ürünlerin daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle 50 yıldır manda besliyor.

Ovasaray köyünde yaşayan Derici çifti, inek, koyun ve keçi sütüyle kıyaslandığında daha yararlı olduğu düşüncesiyle yıllardır sadece manda sütünden elde ettikleri ürünleri tüketiyor. Besledikleri 20 mandadan ekonomik gelir beklemeyen Derici çifti, elde ettikleri sütü hem kendileri tüketiyor hem de yakınları ile misafirlerine ikram ediyor.

Bugüne kadar önemli bir hastalık geçirmediklerini ve doktora gitmediklerini aktaran Derici çifti, bunu manda sütü ve sütten elde ettikleri yoğurt, kaymak, peynir gibi ürünlere bağlıyor.

- 'Camiden eve misafir getirir ikramda bulunurum'

İbrahim Derici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşının 83'e ulaşmasına karşın gayet sağlıklı olduğunu, bunun ömrü boyunca doğal yiyeceklerle beslenmesi sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

Çocuk yaşlardan itibaren çiftçilikle uğraştığını ve 50 yıl önce köylerinden taşınan bir ailenin bir çift mandasını satın aldığını belirten Derici, 'Manda sütünü içince, bundan yaptığımız ürünleri yedikçe koyun ve inek sütüyle kıyaslanmayacak kadar lezzetli ve sağlıklı olduğunu anladım. O günden beri soframızdan manda sütünü ve ürünlerini eksik etmedim.' dedi.

Manda sütünden elde edilen yoğurt ve peynirin daha hafif ve sağlıklı olduğunu anlatan Derici, 'Ben bu yoğurdu, peyniri, kaymağı yemeseydim bu kadar yaşayamazdım. Yaşasam da bu şekilde sağlıklı olamazdım. Herkesin sağlıklı beslenmesini istiyorum, evime gelen misafirlerime de manda sütünden ürettiğimiz yoğurt ve peyniri ikram ederim. Camiden eve misafir getirir ikramda bulunurum.' ifadelerini kullandı.

Melahat Derici ise manda beslemenin zahmetli bir iş olduğunu ama çektikleri zahmete değdiğini dile getirdi.

Mandanın sütünün inek ve koyuna göre daha az ama daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu anlatan Derici, şunları kaydetti:

'İkimiz de çok sağlıklıyız çok şükür, bunu manda sütüne borçluyuz. Sadece sağlığımız ve eşe dosta ikram etmek için besliyoruz. Yaşadığım süreci manda besleyeceğim ve nimetinden yararlanacağım. İmkanı olan herkes bu hayvanı beslesin. Mandalar tamamen doğal bitkiler ile beslenir. Doğal olarak ürünleri de doğal ve faydalı oluyor.'
Kaynak: AA