Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması (1)

'Vergi adaleti bakımından toplanan gelir kaynakları içinde dolaysız vergilerin daha fazla yer alması gerekiyor' 'Bu konuda mutlaka vergi sisteminde bazı düzenlemeler yapma ihtiyacımız var. Onları da inşallah ele alacağız' 'KDV Kanunu ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışmayı başlattık'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi adaleti bakımından vergi hasılasında dolaysız vergilerin daha fazla yer alması gerektiğini belirterek, 'Bu konuda mutlaka vergi sisteminde bazı düzenlemeler yapma ihtiyacımız var. Onları da inşallah ele alacağız.' dedi.

Bakan Ağbal, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 28. Vergi Haftası kapsamında düzenlenen Vergi Uygulamalarında E-Dönüşüm Panelinin açılışında bir konuşma yaptı.

Maliye Bakanlığı olarak her yıl şubat ayının son haftasında Vergi Haftasını kutladıklarını aktaran Ağbal, böylece vergi bilincinin toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılmasını ve vergiye gönüllü uyumun artırılmasını amaçladıklarını kaydetti.

Ağbal, bu yıl 28’incisi kutlanan Vergi Haftası kapsamında gerek bakanlık gerek Gelir İdaresi Başkanlığı gerekse Vergi Dairesi Başkanlıklarının yurt genelinde çalışmalar yaptığını, özellikle okullarda etkinlikler düzenlendiğini dile getirdi.

Son 14 yıldır ekonominin gelişme ve büyümesinin sağlanması için çok sayıda reform yaptıklarını anlatan Ağbal, vergi kanunlarına ilişkin önemli düzenlemeleri de hayata geçirdiklerini bildirdi.

Ağbal, başta gelir ve kurumlar vergisi indirimi olmak üzere dolaylı vergilerde önemli indirimler yaptıklarını, yeni bir kurumlar vergisini uygulamaya aldıklarını belirtti.

Vergi sisteminde büyüme, kalkınma, yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı destekleyecek çok sayıda yasal düzenleme yaptıklarına işaret eden Ağbal, '‘Maliyeciler hep almasını bilir’ derler. Biz artık yeni yaklaşımımız itibarıyla maliye politikasını ekonomi politikasının en önemli aracı olarak görüyoruz. Dolayısıyla ekonominin ihtiyaçlarına göre bir taraftan gönüllü vergi uyumunu teşvik edecek uygulamaları hayata geçirirken diğer taraftan başta üretim maliyetlerinin düşürülmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, istihdama katkı sağlanması ve ihracatta maliyetlerin azaltılması bağlamında birçok düzenleme yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.

- 'KDV Kanunu ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışmayı başlattık'

Bu anlamda bir miktar vergiden vazgeçtiklerini belirten Ağbal, şunları kaydetti:

“Ama bu vazgeçtiğimiz vergilere karşı ekonomide meydana getirilen etki sayesinde bir taraftan ekonomi büyüyor, diğer taraftan da vergi hasılasında önemli bir kayba uğramıyoruz. Bundan önceki yıllarda yaptığımız düzenlemelerle de bunları gördük. Yüzde 33 olan kurumlar vergisi oranını yüzde 20’ye düşürdük. Yine gelir vergisi dilimlerinde önemli indirimler yaptık. Bugün geriye dönüp baktığımızda bu indirimler orta ve uzun vadede gelir veya vergi hasılasında kayba neden olmanın ötesinde tam tersine kayıt dışılığı aşağı çekti, vergiye gönüllü uyumu artırdı, mükellef ile devlet arasında vergiye ilişkin bir barış ortamı oluşturdu ve biz bu sayede kayıtlılığa da önemli katkı sağlamış olduk.”

Ağbal, ekonomiye odaklı maliye politikasına bundan sonra da devam edeceklerini vurgulayarak, gelecek dönemde başta Gelir Vergisi Kanunu reformu olmak üzere Vergi Usul Kanunu reformuyla ilgili düzenlemeyi Meclise getireceklerini ve tüm bu düzenlemelerin vergiye uyumu daha da artıracağını söyledi.

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun bir süredir üzerinde çalıştıkları yeni bir alan olduğunu aktaran Ağbal, şöyle devam etti:

“1985 yılında KDV Kanunu sistemimize dahil oldu. O zamana kadar satış vergileri varken Avrupa Birliğinde gördüğümüz KDV’yi o dönemde Türkiye’ye kazandırdık. Uzun yıllar içinde KDV uygulamalarında karşılaştığımız birtakım sıkıntılar var. Özellikle uygulamada vatandaşlarımızın, işletmelerimizin zorlandığı alanlar var. Yerine göre KDV uygulaması yerli üretimi cezalandıran, yerli üretim üzerinde maliyet oluşturan bir boyuta kavuştu. Yerine göre ise piyasa eşitsizliklerine neden olan bir vergi haline geldi. Bunun için KDV Kanunu ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışmayı başlattık. Önümüzdeki dönemde KDV Kanununda ne tür düzenlemeler yaparsak karşılaştığımız sorunları aşarız ve özellikle üretimin yerlileştirilmesi bakımdan bir araç olarak kullanırız diye önemli bir çalışmamız var. Belli bir aşamaya gelince bunun detaylarını kamuoyuyla paylaşacağız.”

Bakan Ağbal, Türkiye’nin vergi hasılasının büyük oranda dolaylı vergilerden toplandığını, dolaysız vergilerin istedikleri ölçüde olmadığını bildirdi.

Vergi adaleti bakımından toplanan gelir kaynakları içinde dolaysız vergilerin daha fazla yer alması gerektiğine işaret eden Ağbal, “Bu konuda mutlaka vergi sisteminde bazı düzenlemeler yapma ihtiyacımız var. Onları da inşallah ele alacağız.” dedi.

- 'Bilgi işleme 10 yılda 1 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık'

E-devlet uygulamalarında Gelir İdaresi Başkanlığının en önde yer alan kamu kurumu olduğuna dikkati çeken Ağbal, geldiği nokta itibarıyla Gelir İdaresi Başkanlığının e-devlet uygulamalarının sadece Türkiye değil birçok gelişmiş ülkenin de önünde olduğunu bildirdi.

Mesleğe başladığı yıllardan bugüne vergi uygulamalarında yaşanan değişimi kendi tecrübesinden örneklerle anlatan Ağbal, bugün teknolojinin sunduğu bütün imkanları kullandıklarını söyledi.

Ağbal, bilgi işleme son 10 yılda 1 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını ve bu uygulamaları her gün geliştirdiklerini aktardı.

Mükellef hizmetleri anlayışlarının merkezine elektronik devlet uygulamalarını koyduklarını ve bunları gelecek dönemde yaygınlaştıracaklarını vurgulayan Ağbal, “İleride küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz bakımından kağıt ortamında defter tutmayı da kaldırmak istiyoruz. Tamamen kullanıcı dostu bir uygulamayla vatandaşımız rahat bir şekilde bütün vergi bilgilerini kendisi elektronik ortamda girsin ve biz bunların üzerinde işlemleri yapalım. Hatta beyanname vermeye bile gerek kalmasın. Beyannamesini sistem otomatik olarak versin. Bunlar yapılabilecek şeyler. Bütün amacımız, vizyonumuz bunları uygulamaya geçirmek.” ifadelerini kullandı.

(sürecek)

Kaynak: AA