'Payitaht Abdülhamid' Dizisi 24 Şubat'ta TRT1'de

TRT Genel Müdür Yardımcısı Eren: 'Yüzyıllarca bu topraklarda hüküm sürmüş atalarımızın her birinin mücadelesi bizler için birer ders niteliğinde. Ne mutlu ki bizlere, anlatacak hikayelerimiz bitmiyor' 'Sadece büyük mabeynin tek mekan halısı için 230 metrekare halı dokutuldu. Askeri kostümler ve kadın kıyafetleri, tarih danışmanları eşliğinde detaylarına kadar incelenerek, 4 ayrı atölyede 20 terziyle hazırlandı' Oyuncu İnal: '33 yılı mücadeleyle geçen bir padişahın belli bir dönemini anlatıyoruz 'Payitaht Abdülhamid' projesinde. Sultan Abdülhamid Han'ın ve o dönemin bilinmeyen yanlarını, verilen mücadeleleri anlatıyoruz'

Osmanlı Cihan Devleti'nin 34'üncü padişahı Sultan Abdülhamid Han'ın hayatının anlatıldığı 'Payitaht Abdülhamid' adlı dizi, 24 Şubat'ta TRT1 ekranında seyirciyle buluşacak.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un da katılımıyla Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, meşakkatli ve keyifli bir hazırlık sürecinin ardından, dizinin ekrana geleceğini ifade etti.

Eren, TRT'nin 'Seddülbahir', 'Büyük Sürgün Kafkasya', 'Filinta' ve 'Diriliş Ertuğrul' gibi tarihin merak edilen dönemlerine ışık tutan ve halkın beğenisini kazanmış dizilere imza attığına işaret ederek, 'Bu vatan, uğrunda bedel ödeyen ecdadımızın bizlere birer emaneti kuşkusuz. Yüzyıllarca bu topraklarda hüküm sürmüş atalarımızın her birinin mücadelesi, bizler için birer ders niteliğinde. Ne mutlu ki bizlere, anlatacak hikayelerimiz bitmiyor. Son duası, 'Milletim, milletim!' olan Sultan Abdülhamid Han'ın gerçeklerini anlatmak da bu büyük medeniyetin varislerinin omuzlarına yüklenmiş bir sorumluluktu. Yeni yüzyılı kirli hesaplarına göre şekillendirmeye çalışan Batı'ya karşı dik duran, mücadele dehası Sultan Abdülhamid Han'ın hayatını, bu sorumluluk bilinciyle ekrana getirmeye karar verdik. Payitaht Abdülhamid, o dönem dünyada yaşananlarla, günümüzde karşımıza çıkanların, yöntemler ve amaçlar açısından birbirine olan benzerliğini tarihe not düşecek.' dedi.

Dizinin olan biteni daha isabetli bir şekilde yorumlamaya vesile olacağını dile getiren Eren, şunları kaydetti:

'Payitaht Abdülhamid dizisinde, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla 600 yıl hüküm süren Osmanlı medeniyetini, dünyanın, tek bir cephe haline gelerek yıkmaya çalışmasına ve bu zorlu süreci 'Ulu Hakan' unvanıyla taçlandıran Sultan Abdülhamid Han'ın mücadele zekasına tanık olacağız. Bu dizi, Osmanlı tarihinin en çok merak edilen ve en çok tartışılan 33 yıllık döneminin, son 13 yılına ışık tutacak. Osmanlı'nın zaferiyle sonuçlanan Yunan Harbi, Filistin topraklarının Sultan'dan istenildiği 1. Siyonist Kongresi, Abdülhamid Han'ın en önemli eserlerinden biri olan Hicaz Demiryolu çalışmaları, dizide izleyeceğimiz tarihi olaylardan sadece birkaçı.'

- 'Elliden fazla mekan hazırlandı'

İbrahim Eren, 100'den fazla kişinin sette görev yaptığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ayrıca boyama, marangoz işçiliği, demir işçiliği gibi dekor yapımı için 150 kişiden oluşan büyük bir ekip gece gündüz çalıştı. Birinci bölüm için Sultan Abdülhamid Han çalışma odası, Hint İngiliz savaş meydanı, tekke, kilise, cami, harem odaları, Pera suikast yeri gibi elliyi aşkın mekan hazırlandı. Şu ana kadar dekor hazırlığında bin 500 saati bulan bir çalışma gerçekleşti. Yeni bölümler için de dekorların hazırlanması devam ediyor. Sadece büyük mabeynin tek mekan halısı için 230 metrekare halı dokutuldu. Askeri kostümler ve kadın kıyafetleri, tarih danışmanları eşliğinde detaylarına kadar incelenerek, 4 ayrı atölyede 20 terziyle hazırlandı. Ayakkabı ve şapka atölyelerinde döneme uygun özel üretimler yapıldı. Takı tasarımları da döneme uygun olarak bu dizi için üretildi.'

Tarihi çarpıtmayan dizilere izleyicilerin gösterdiği yoğun ilgi ve talebin önemli motivasyonlardan biri olduğunu aktaran Eren, 'Tarih değil, hatalar tekerrürden ibarettir' diyerek, bizleri bir asır öncesinden uyaran, Medine-i Münevvere'ye giden tren raylarını keçeyle kaplatacak kadar Peygamber Efendimiz ve arkadaşlarına hürmetkar olan Sultan Abdülhamid Han'ı, bu vesileyle rahmetle yad ediyorum. Dizinin senaryosu, rejisi, oyunculuğu, kostümleri, mekanları kadar tarihin milli bir şuurla mevcut ve gelecek nesle aktarabilmesi de bizler için çok önemli. Güzel ve iyi niyetlerle çıktığımız bu yolda Payitaht Abdülhamid dizimizin bahtının açık olmasını temenni ediyorum.' ifadelerini kullandı.

TRT Genel Müdür Yardımcısı Eren, Osmanlı'yı anlatan ve izleyicinin beğeniyle takip ettiği projeler üzerinde 3 senedir çalıştıklarının altını çizerek, 'Malumunuz ilk olarak Diriliş'e başladık ardından Filinta'yı girdik. Diriliş şu anda üçüncü sezonunda ve Türkiye'de bir kült olma yolunda devam ediyor. Büyük bir izleyici kitlesi var. Her bölüm 16 reytinglerde yani izleyicilerin yüzde 35'i o an Diriliş'i seyrediyor demektir. Bu rekor bir izlenme. Ardından Seddülbahir'i yaptık. Filinta zaten devam etti. Onun ayrı bir izleyici kitlesi vardı ve daha gençlere yönelik bir işti. Şimdi de Abdülhamid projesine başladık. Uzun zamandır hazırlanıyoruz. Oyuncularımız, senaryomuz, kastımız ve hikayemiz çok iyi. Genel olarak güzel bir iş çekildi. İnşallah izleyicilerde de bir karşılık bulur. Bu dizide de Abdülhamid ile birlikte Osmanlı'nın dağılış sürecini ve Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş sürecini anlatıyoruz ki bugüne ışık tutsun.' değerlendirmesinde bulundu.

Dizide tarihçi danışmanların da görev yaptığını kaydeden Eren, tarihe uygun bir şekilde diziyi işlemek istediklerini dile getirdi.

- 'Abdülhamid'in ve o dönemin bilinmeyen yanlarını, verilen mücadeleleri anlatıyoruz'

Sultan Abdülhamid'i canlandıran oyuncu Bülent İnal da Abdülhamid'in 33 yıllık padişahlık hayatının 20. yılından itibaren dizide ele alındığını söyledi.

Hicaz Demiryolu ve Filistin meselesinin de dizide işleneceğini belirten İnal, '33 yılı mücadeleyle geçen bir padişahın belli bir dönemini anlatıyoruz 'Payitaht Abdülhamid' projesinde. Sultan Abdülhamid Han'ın ve o dönemin bilinmeyen yanlarını, verilen mücadeleleri anlatıyoruz. Güzel ve iyi bir proje olduğunu düşünüyorum hem teknik hem senaryo anlamında iyi bir proje olduğunu ve tartışma yaratacak bir proje olduğunu düşünüyorum. İnşallah seyircinin seveceği bir iş yapmışızdır.' değerlendirmesinde bulundu.

İnal, dizinin uzun bir sürede hazırlanan çok özel bir proje olduğunu vurgulayarak, 'Ben biraz geç dahil oldum projeye. Kısa ve yoğun bir hazırlık süreci geçirdim. Çok iyi bir ekip var yapımcısından, yönetmenine, teknik ekibine. Müthiş dekorlarımız, kostümlerimiz var. Müthiş bir oyuncu kadrosu var. Gerçekten herkes işinin ehli. Gerçekten çok iyi kalpli insanlar. Güzel bir ekip olduk. Bu hafta tanıtımımız var. Önümüzdeki hafta yayında olacağız. İnşallah emeklerimizin karşılığını alırız ve seyirci de beğenir.' diye konuştu.

Oyuncu Özlem Conker de bilgi anlamında Abdülhamid dönemine çok hakim olmadığına dikkati çekerek, 'Tabii ki bu proje dolayısıyla çok okudum. Çok enteresan bir padişah ve çok enteresan bir dönem olduğunu öğrendim. Daha ayrıntılarıyla öğrendim. Tabii ki okuldan kalan bilgiler çok yüzeysel, fakat okudukça, içine girdikçe çok enteresan ayrıntılar gördük biz. Tabii ki tarih okumak da çok zevkli bu arada. Bize de çok eğlenceli oldu.' dedi.

Yusuf Esenkal ve Serdar Öğretici'nin yapımcılığını üstlendiği dizinin senaryosuna Osman Bodur ve Uğur Uzunok imza attı. Serdar Akar'ın yönettiği yapımda, İnal ve Conker'in yanı sıra Selen Öztürk, Akın Akınözü, Ezgi Eyüboğlu, Hakan Boyav, Saygın Soysal, İbrahim Kendirci, Berkan Şan, Can Sipahi, Eren Hacısalihoğlu, Gözde Kaya, Bahadır Yenişehirlioğlu, Ali Nuri Türkoğlu ve Umut Kurt rol aldı.

Tanıtım toplantısına TRT yetkilileri ve dizinin oyuncularının yanı sıra Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan ve Kültür Sanat Haberleri Editörü Bünyamin Yılmaz da katıldı.
Kaynak: AA