Kongo Cumhuriyeti'ndeki Siyasi Kriz

BM, AB, Afrika Birliği ve IOF, ülkedeki krizin taraflarına çağrıda bulunarak, geçiş hükümetinin bir an önce kurulmasını istedi.

Uluslarası kuruluşlar Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde devam eden siyasi krizin son bulması için ülkedeki taraflara çağrı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Uluslararası Fransızca Konuşan Ülkeler Örgütünce (IOF) yapılan ortak açıklamada, ülkedeki krizin çözümü için tarafların 31 Aralık 2016'da imzaladıkları anlaşmaya uymaları ve geçiş hükümeti kurulması çabalarına hız vermeleri gerektiği belirtildi.

Uzlaşmanın üzerinden 6 hafta geçmesine rağmen hayata geçirilemediği vurgulanan açıklamada, 'Taraflar arasında görüşmelerde devam eden politik çıkmaz dolayısıyla endişe duyuyoruz.' ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, anlaşmanın tam anlamıyla ve zamanında uygulanmasının, seçimlere kadar devleti yönetecek geçiş hükümeti kurumlarının meşruiyetini sağlama noktasında da kritik olduğu kaydedildi.

Ülkede son olarak, hükümetle muhalefetin, seçime kadar kurulacak geçiş hükümetinin detayları konusunda anlaştığı bildirilmiş, geçiş hükümetini oluşturacak 53 üyeden 29'unun muhalefetten, 21'inin iktidar partisinden, 3'ünün de sivil toplum kuruluşu üyelerinden seçilmesi konusunda uzlaşıldığı duyurulmuştu.

Yeni hükümetin hangi tarihte göreve başlayacağı ise kesinleşmemişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın, 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimlerle devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi öngörülmekteydi ancak geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kilisenin arabuluculuğuyla aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, geçen hafta sonu imzalanan bir anlaşmayla sonuç vermişti. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi, genel ve yerel seçimler bu yılın sonunda düzenlenecek.

Anlaşmada ayrıca seçimlere kadar ülkeyi yönetecek, muhalefet ve iktidardan oluşacak bir geçiş hükümetinin kurulması kararlaştırılmıştı. Taraflar, geçiş yönetimin detaylarını belirlemek amacıyla uzlaşma çalışmalarını 11 Ocak'ta yeniden başlatmıştı.

Kaynak: AA