''Türkiye-Rusya İlişkilerinin Bugünü Ve Geleceği' Konferansı

Gazeteci Cenk Başlamış: ''Türkiye ile Rusya hırslı ve iddialı ülkeler. Bu bölgede hakimiyeti ele almak isteyen ülkeler birbirlerine doğal rakip olmuşlar''

Gazeteci Cenk Başlamış, ''Türkiye ile Rusya hırslı ve iddialı ülkeler. Bu bölgede hakimiyeti ele almak isteyen ülkeler birbirlerine doğal rakip olmuşlar.'' dedi.

Küyerel Düşünce Enstitüsünce Taksim'de ''Türkiye-Rusya İlişkilerinin Bugünü ve Geleceği' konulu konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan Rusya'da uzun yıllar gazetecilik yapmış olan Cenk Başlamış, 2017'nin, Türkiye ile Rusya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 520. yıl dönümü olduğunu söyledi.

520 yıllık geçmişin yaklaşık 70 yılının savaşlarla geçtiğini belirten Başlamış, ''Nedeni ise Türkiye ile Rusya hırslı ve iddialı ülkeler. Bu bölgede hakimiyeti ele almak isteyen ülkeler birbirlerine doğal rakip olmuşlar. İş birliği yaptıkları ve karşı karşıya geldikleri dönemler var.'' diye konuştu.

Başlamış, 1990'lı yıllarda iki ülkenin birbirine uzak durduğunu ancak Putin'le beraber yaklaşma yaşandığını ifade etti.

Uçak düşürme olayını hatırlatan Başlamış, ''Bunun geçmişi 2011 yılına kadar gidiyordu. Bu da Suriye'de savaşın başlama zamanıdır. Türkiye ve Rusya'nın Suriye tutumu zıt durumdaydı.'' dedi.

Başlamış, Rusya'nın politik isteğinin, Türkiye'nin bir parçası olduğu Batı ittifakını bölgede zayıflatmak olduğunu ileri sürerek, şöyle devam etti:

'Rusya, Türkiye ne tam karşısında ne de yanı başında olsun istiyor. Her şeyden önce Türkiye, Rusya'nın kendilerinden kabul ettiği bir ülke değil. Türkiye bir Ermenistan, Ukrayna hatta Azerbaycan değil. Yabancı olarak görülen bir ülke. Rusya, Türkiye öyle bir mesafede olsun istiyor ki Türkiye'yi kontrol edebilsin. Batı ittifakından biraz uzaklaşsın ama Rusya'nın çok da fazla dibine gelmesin. Türkiye'yi kontrol edebilsin ki Türkiye'nin bu bölgede hırslarını ve iddiasını da kontrol altında tutabilsin.''

Rusya'nın uluslararası dengelerin yeniden oluşturulması konusunda bir arzusu bulunmadığını söyleyen Başlamış, ''Uluslararası düzen devam etsin istiyor. Rusya, eski Sovyet coğrafyasında kendisine ayrıcalık tanınmasını istiyor. Batı'ya, 'Buralar benden sorulsun, siz bana karışmayın' demek istiyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA