TBMM İdari Amiri Gündoğdu Açıklaması 'Masumiyet Karinesi Esastır'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Amiri ve AK Parti Ankara milletvekili Ahmet Gündoğdu, "Dün Cumhuriyet Halk Partisi’nin Adana mitinginde FETÖ’cüleri gazeteci kimliğini ön plana çıkararak alkışlatmasını nasıl eleştirmişsek, bugün de aynı yerdeyiz. Masumiyet karinesi esastır, bir tek teröre destek verenin, bir tek darbeye destek verenin cezasız kalmaması esas amaçtır" dedi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Gündoğdu, referanduma karşı olan yapıların ‘rejim değişiyor, vatan bölünüyor, bu bir dayatmadır, önüne gelen Anayasa yapamaz’ yaklaşımlarını ortaya koyduklarını belirterek, 339 milletvekili ile geçen paketin rejim değişikliği olması halinde HDP’nin ‘evet’ diyeceğini söyledi.

Gündoğdu, "Burada ’Darbeciler Anayasa yapar ama bu millet Anayasa yapamaz’ algısının yıkılması da bu paketin tartışma biçimi, tartışıldığı süre ve Meclis’ten geçişi ile ortaya çıkmıştır. Bu ülkenin 1961 ve 1982 Anayasaları darbe sonrası, darbecilerin direktifi ile hayata geçirilmiş Anayasalardır. Dolayısıyla hiçbir Anayasa kamuoyunda bu kadar tartışılmamıştır" ifadelerini kullandı.

Gündoğdu, Cumhuriyet tarihinde üç kırılmanın olduğunu söyleyerek, "Bana göre üç kırılma noktası var. Bunlardan birisi Cumhuriyetin ilanı, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ve bunu hayata geçirmede sorumlu olanın Meclis olduğu Anayasamıza da yazıldığı ilk metinlerle bu değişiklik hayata geçmiştir. İkincisi çok partili hayata geçiştir. CHP’nin rahatsızlık duyduğu esas tablo, 1924’ten 1950’ye kadar seçim var, seçenek yok. 1950’den sonra seçenek başlayınca tek başına iktidar olamayan CHP, ancak koalisyon ortaklığı ile DSP, CHP, SHP gibi idareten yaklaşım bu değişimden rahatsızlık duymaktadır. Üçüncü önemli değişiklik Cumhurbaşkanlığı sistemidir" şeklinde konuştu.



"Kimse kimseyi tercihinden dolayı yargılayamaz"

‘Evet’ demenin de, ‘hayır’ demenin de demokratik bir tercih olduğunu belirten Gündoğdu, "Kimse kimseyi tercihinden dolayı yargılayamaz. Ama ‘evet’ demenin, ‘evet’ diyenlerin avantajlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü, 93 yıllık parlamenter sistemin tıkandığı ortada, yeni bir sistem önerimiz var ve bu sistemin içinde milletin vereceği karara ‘evet’ veya ‘hayır’ saygı duyacağımızı ifade ediyoruz. Burada vekiller daha bağımsız olacak. Başbakan ve Bakanlar dışarıda yürütme organı, içeride Meclis’te bizimle beraber yasama organı olarak oy veriyorlar. Bu vekillerin bağımsızlığı yönünde önemli bir adım. Meşruiyet sorunu olmayacak, yüzde 50 artı bir en az oy almış olacak. Kuvvetler ayrılığı netleşecek, yürütmede çok başlılık sona edecek. Erken seçime, koalisyona, istikrarsızlığa kapalı" diye konuştu.



"İlk kez Türkiye’de siyaset kurumu darbeye karşı birlikte hareket etti"

"İlk kez Türkiye’de siyaset kurumu darbeye karşı birlikte hareket etti" diyen Gündoğdu "’FETÖ darbesine karşıyım ama darbeyle mücadelede kafam karışık’ demek, ‘FETÖ, DEAŞ, PYD’ye karşıyım, ama terörle mücadelede kafam karışık’ demek, karışıklık görüntüsü de şık değil. Dün Cumhuriyet Halk Partisi’nin Adana mitinginde FETÖ’cüleri gazeteci kimliğini ön plana çıkararak alkışlatmasını nasıl eleştirmişsek, bugün de aynı yerdeyiz. Masumiyet karinesi esastır, bir tek teröre destek verenin, bir tek darbeye destek verenin cezasız kalmaması esas amaçtır. Ama bir tek masumun ceza almaması için birlikte mücadele etmeliyiz" dedi.

Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Keşke Mithat hoca Marmara Akil İnsanlar Heyetinde birlikte çalışırken olduğu gibi bütün insan haklarının evrensel değerlerini savunduğumuz gibi, PKK terör örgütü başta olmak üzere bütün terör örgütlerine karşı olmamız gerektiği tezini o gün savunduğumuz gibi, bir gün şu Meclis’te ‘PKK terör örgütüdür, kınıyorum, yapmayın, yanlış yapıyorsunuz’ diyebilseydi. Bizler iktidar milletvekiliyiz. Bize CHP’linin, HDP’linin veya başka kesimin, tabanımızdan veya ‘mağdur oldum’ diyen ulaşan insan olduğunda onun yeniden araştırılması için masumiyet karinesine sığınarak müracaat ederiz, bunun üzerinde dururuz."

Divan Başkanlığı faturalarının gündeme geldiğini hatırlatan Gündoğdu, kendisinin faturasının 7 bin 697 lira olduğunu belirtti.

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen’in oda krizine ilişkin olarak Gündoğdu, "Bu binada oda sıkıntı oldu. Herkesin odası var. Odayı yeterli görmeyebiliriz. Mevcut imkanlar içerisinde daha önce orada CHP’li oturuyorsa, CHP’liye, HDP’li oturuyorsa, HDP’liye teamül uygulayarak sorunu çözmeye çalmıştık. Kimse odasız kalmadı" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA