Yaşamı, 'Mesleğini Sevmenin' Dersi Gibi

Amasya'da yaşayan ve boya sandığını ilk olarak 9 yaşında omzuna asan 69 yaşındaki Yalçın Taşan, 60 yıldır ayakkabı boyacılığı yaparak geçimini sağlıyor Taşan: 'Ben mesleğimi aşkla yapıyorum. Zaten bu aşk olmasa bu kadar çalışmazdım. Meslek benim ruhuma işlemiş, ölene kadar bu mesleği sürdüreceğim'

CİHAN OKUR - Amasya'da 60 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan 69 yaşındaki Yalçın Taşan, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini tutkuyla sürdürüyor.

Evinin geçimine katkıda bulunması amacıyla babasının yaptığı boya sandığını 9 yaşında omzuna asan Taşan, o günden bu yana ayakkabı boyayarak geçimini sağlıyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla boya sandığını alarak evinden çıkan Taşan, Yavuz Selim Meydanı'na giderek akşam saatlerine kadar ayakkabıları boyayarak rızkını arıyor.

Çalışmak zorunda olduğu için ilkokuldayken eğitimini yarıda bırakan evli ve 3 çocuk babası Taşan, 58 yıldır da Gaziantep'te yaptırdığı boya sandığını kullanıyor.

Çocukları üniversite mezunu olan Taşan, AA muhabirine, meslekte 60 yılı geride bıraktığını, mesleğini severek yaptığını söyledi.

Ömrü boyunca helal para kazanmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Taşan, "Kimseye muhtaç olmadan 60 yıldır bu meslekle geçiniyorum. Rahmetli babam 9 yaşındayken bir sandık yaptı bana. O zaman da ekonomik durumumuz hiç iyi değildi. Okula gidemedik, hayata erkenden atıldık. Kahvehaneleri gezerek ayakkabı boyardım. Çocukluğu çalışarak geçirdim, öyle de devam ediyorum." dedi.

- "Rüyamda bile ayakkabı boyuyorum"

Taşan, ayakkabı boyacılığı ile 3 çocuk büyüttüğünü, hayatında hiç tatil yapmadığını, bayramı, pazar gününün hiç olmadığını, günlerini hep çalışarak geçirdiğini anlattı.

Buna rağmen çalışmaktan hiç bıkmadığını vurgulayan Taşan, şöyle devam etti:

"Evde duramıyorum, hava yağmurlu da olsa gelip tezgahımı açıyorum. Ben mesleğimi aşkla yapıyorum. Zaten bu aşk olmasa bu kadar çalışmazdım. Meslek benim ruhuma işlemiş, ölene kadar bu mesleği sürdüreceğim. Rüyamda bile ayakkabı boyuyorum. Ben çalışmaktan bıkmam. Şimdi benim yaşımda olanlar yerinden kalkamıyor, ben bu sağlığımı çalışmaya borçluyum. Emekli olduktan sonra çalışmasam, diğerleri gibi kahvehanede vakit geçirsem çoktan hasta olurdum."

Taşan, ayakkabı boyacılığını bir sanat olarak gördüğünü, mesleğini özenle sürdürdüğü belirterek, "Ayakkabıları yakarak eski boyalarını kazıyorum ve yeniden boyuyorum. Benim boyadığım ayakkabılar fabrikadan yeni çıkmış gibi oluyor. Müşterilerim beni çok takdir ediyor. 50 yıllık müşterim var. İşini severek yapınca en güzel işi sen yapmış oluyorsun. Çevre illerdeki müşterilerim kargoyla ayakkabısını gönderir bana. Ben boyarım, geri gönderirim. Müşterilerimin işi varsa bırakır ayakkabılarını, ben boyarım, akşam evine götürür teslim ederim." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA