'Bu Adımın Karşılık Göreceğini Ümit Ediyoruz'

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş: '(Mısır'da camiye yapılan saldırı) Bu son terör olayı gösterdi ki aslında Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Mısır arasında yakın bir ilişki var ve köklü, parçalanamaz, ayrı düşemez bir irtibat var. Mısır dışında resmi yas ilan eden tek ülke Türkiye oldu.' 'Bu, bizim Mısır halkıyla bundan sonra da beraber hareket etmek istediğimizi, ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ilişkilerimizi geliştirmek istediğimizi ve bölgemizde barışı tesis etmek için her iki ülkenin birlikte hareket etmesi gerektiğini bir kez daha ortaya çıkardı. Bunun için de biz Türkler olarak bir adım attık ve bu adımın da karşılık göreceğini ümit ediyoruz'

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Şeref Ateş, Mısır'da camiye yapılan terör saldırısı sonrasında, bu ülke dışında resmi yas ilan eden tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Bu, bizim Mısır halkıyla bundan sonra da beraber hareket etmek istediğimizi, ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ilişkilerimizi geliştirmek istediğimizi ve bölgemizde barışı tesis etmek için her iki ülkenin birlikte hareket etmesi gerektiğini bir kez daha ortaya çıkardı. Bunun için de biz Türkler olarak bir adım attık ve bu adımın da karşılık göreceğini ümit ediyoruz." dedi.

YEE, Türk-Mısır İş Adamları Derneği (TÜMİAD) organizasyonuyla Mısır'dan Türkiye'ye gelen, aralarında iş adamları, akademisyenler ve ekonomi uzmanı gazetecilerin olduğu yaklaşık 100 kişilik heyeti yemekte ağırladı.

Şeref Ateş, yemekte, Türkiye ile Mısır arasındaki bağların güçlendirilmesine yönelik derneğin ve Yunus Emre Enstitüsü’nün bölgedeki çalışmalarını anlattı.

Mısır'da yaşanan son terör olayı ve Türkiye'nin bu konudaki tavrına değinen Ateş, "Özellikle bu terör olayları gösterdi ki, Mısır ve Türkiye birlikte hareket etmeli, hem uluslararası teröre karşı hem de bölgesel teröre karşı. Bundan Mısır halkı da muzdarip, Türkiye halkı da muzdarip, gerek Suriye konusunda gerekse diğer ülkelerdeki terör hadiselerinde. Bu son terör olayı gösterdi ki aslında Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Mısır arasında yakın bir ilişki var ve köklü, parçalanamaz, ayrı düşemez bir irtibat var. Onun için de iki gün önce Sayın Başbakanımız Londra’da Türkiye’nin Mısır'ın acısını yakından hissettiğini ifade etti. Bu sebeple bir gün resmi yas ilan edildi. Mısır dışında resmi yas ilan eden tek ülke Türkiye oldu. Türkiye’de olduğu gibi bütün dünyadaki Türkiye elçiliklerinde de bayraklar yarıya indirildi. Bu bizim Mısır halkıyla bundan sonra da beraber hareket etmek istediğimizi, ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ilişkilerimizi geliştirmek istediğimizi ve bölgemizde barışı tesis etmek için her iki ülkenin birlikte hareket etmesi gerektiğini bir kez daha ortaya çıkardı. Bunun için de biz Türkler olarak bir adım attık ve bu adımın da karşılık göreceğini ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

- "Türkiye ile Mısır ilişkileri her açıdan daha iyiye gidecek"

YEE ile iş adamlarının yaptıklarının benzer olduğunu ifade eden Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü iş adamları da başka coğrafyalarda, başka toplumlarla irtibatları geliştirir. Alışveriş yaparak insanlık için bir adım ileriye gider. Bu açıdan uluslararası ilişkilerde en kalıcı barış aslında karşılıklı bağımlılıktan geçer. Örnek olarak Avrupa Birliği'nin (AB) oluşumuna baktığımızda çok sayıda insanın öldüğü İkinci Dünya Savaşından sonra karşılıklı bağımlılığı artırmak amacıyla Fransa, Almanya ve Belçika bir araya gelerek bir anlaşma yaptı ve bunun akabinde bugünkü AB oluştu. Aslında ekonomik bir birliktir. Mısır'la Türkiye arasında tarih boyunca hep pozitif ve iyi ilişkiler olmuştur. Mısır halkı ile Türk halkı arasında dostluk her zaman sürmüştür ve devam ediyor. Halkların gücünden daha güçlü bir şey yoktur. Onun için de sizin Türkiye'ye gelmeniz, burada yatırım yapmanız, aynı şekilde Türk iş adamlarının Mısır'da yatırım yapması bizim de işlerimizi kolaylaştıracaktır ve Mısır ile Türkiye dostluğu ilelebet devam edecektir. Ümit ediyorum ki yakın gelecekte Türkiye ile Mısır ilişkileri her açıdan daha iyiye gidecek. Buna bizim katkı vermemiz gerekiyor."

- "Mısır'da 13 üniversitede 15 Türk Dili Edebiyatı Bölümü var"

Şeref Ateş, Kahire YEE Türk Kültür Merkezi'nin dünyada en çok öğrenciye sahip merkezlerinden birisi olduğunu ve sadece Türkçe eğitimlerine katılan öğrencilerin bile 7 bini geçtiğini aktardı.

Mısır'da Türk dili ve kültürüne olan ilgiden dolayı oldukça memnun olduklarını belirten Ateş, şunları kaydetti:

"Bu ilginin karşılığını vermek için sahadaki kültür elçilerimiz canla başla çalışmaktalar. Mısır'da 13 üniversitede, 15 Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mevcut. Bu bölümlerde 3 bin öğrenci eğitim görmekte. Yetiştirdiğimiz kursiyerlerimizden bazıları Mısır'da faaliyet gösteren şirketlerde, firmalarda çalışmaktalar. Bugün yetiştirdiğimiz öğrenciler yarının iş adamları, iş kadınları olmaya adaylar. Bu noktada, YEE iş dünyasıyla istihdam açısından bir dirsek teması halinde. Mısır'da Türkçe bilen takım arkadaşları bulabilirsiniz."

Yemeğe, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ile TÜMİAD Başkanı Atilla Ataseven de katıldı.

Kaynak: AA