150 Yıllık Topuklu Ayakkabı Tokat'ta Sergileniyor
Tokat’ta Latifoğlu Konağı Müzevi’nde sergilenen 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında imal edildiği düşünülen 150 yıllık topuklu ayakkabı, başta kadınlar olmak üzere birçok vatandaş tarafından ziyaret ediliyor.

Müzede sergilenen topuklu ayakkabının o dönemin ustaları tarafından günümüze bırakılan önemli bir eser olduğuna dikkat çeken Çakır, Tokatlı bir aile tarafından müzeye bağışlanan ayakkabının türünün son örneği olduğunu dile getirerek, "Bu eser, Tokatlı hanımların yaşantılarında kullandıkları gereçlerde ne kadar özenli olduklarını, bunlara ne kadar değer verdiklerini göstermesi açısından çok önemli. Günümüzde buna inovasyon diyorlar. Yani bir ürünü farklı şekillerde değerlendirmek, farklı üretim yöntemleri ve farklı işlevler yüklemek anlamında. O zamanki hanımefendi evde ve sokakta aynı ayakkabıyı pratik olarak kullanabilecek şekilde imal edilmiş bir ayakkabı. Muhtemelen bir ayakkabı ustasının hem sanatını göstermesi, hem de hanımların hayatını kolaylaştırması açısından düşündüğü üretim" dedi.
Müzede ayakkabıyı inceleyen Burçin Çildemir, Osmanlı döneminden beri Tokat’ta topuklu ayakkabının kullanıldığını, aile büyüklerinin fotoğraflarında da bunu gördüğünü söyleyerek,"Günümüzde topuklu ayakkabı yeni yeni revaşta gibi görülse de, ben anneannemin hatta anneannemin annesinin Tokat’ta kalem topuklarla dolaştığını fotoğraflarda görebiliyorum. Bir kadın için, Türk kadını için şıklık her zaman ön planda olmalı" diye konuştu.
