AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç Açıklaması

'Anayasa değişikliği, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendiren maddeler içeriyor. CHP ve HPD’nin 'Yargı tek adamın eline geçiyor.' şeklindeki eleştirileri gerçeği yansıtmıyor'

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, 'Anayasa değişikliği tartışmalarına ilişkin, CHP ve HPD’nin 'Yargı tek adamın eline geçiyor.' şeklindeki eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Tunç, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa’nın 9. maddesinde yapılan değişiklikle, yargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılacağının vurgulandığını anımsattı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Anayasa Mahkemesinin oluşumu ile yapısındaki değişikliklerin demokratik hukuk devleti ilkesini güçlendirdiğini kaydeden Tunç, 'Düzenlemeyle kurulun demokratik meşruiyeti güçlendiriliyor. İlk derece mahkemelerinde yapılan seçim kaldırılarak, yargıda gruplaşmaların önüne geçiliyor. TBMM’nin 7 üye seçmesi sağlanarak, HSYK’nın demokratik meşruiyeti güçlendiriliyor.' değerlendirmesinde bulundu.

CHP ve HPD’nin eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Tunç, 'Anayasa değişikliği, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendiren maddeler içeriyor. CHP ve HPD’nin 'Yargı tek adamın eline geçiyor.' şeklindeki eleştirileri gerçeği yansıtmıyor.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA