Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi

TONV Başkanı Kahveci: 'Bu proje, Türkiye'nin dışa açılım politikası anlamında yürüyen şu andaki en büyük ölçekli sağlık projesidir' DEİK Genel Sekreter Yardımcısı Özelli: '15 Temmuz'da yaşanan olaylardan sonra Türkiye'nin kredi notunun düşürülmemiş olması olumlu bir gelişmedir'.

Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesinin, Türkiye'nin dışa açılım politikası anlamında yürüyen en büyük ölçekli sağlık projesi olduğunu bildirdi.

TONV Koordinatörlüğü, Sağlık ve Ekonomi bakanlıkları, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) desteğiyle yürütülen Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi kapsamındaki üçüncü medya çalıştayı başladı.

Afrika ve Körfez ülkelerinde faaliyet gösteren medya kuruluşlarından 30 yabancı gazetecinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Kahveci, 70 ülkeyi kapsayan projenin 5 üniversitenin yanı sıra mesleki sivil toplum kuruluşları ile DEİK tarafından desteklendiğini hatırlatarak, çalışmanın uluslararası teknik yardım ve işbirliği amacıyla hayata geçirildiğini kaydetti.

Kahveci, projenin özelde organ nakli, genelde de sağlık hizmetlerinin tanıtımının yapılmasına da imkan sağladığını, bu anlamda da önemli olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bu bizim için önemli bir avantaj. Türkiye'nin dışa açılım politikası anlamında yürüyen şu andaki en büyük ölçekli sağlık projesi. Projenin birinci fazı geçen sene tamamlandı. Ülkelerdeki durum tespiti yapıldı, öncelikler belirlendi ve bir eylem planı hazırlandı. İkinci fazda da bu eylem planlarının uygulanması aşamasıdır. Bu aşamanın ilk programları medya çalıştaylarıyla başladı. Bunu AB de yapıyor. Brüksel'de her sene üye ülkeler ve aday ülkeler toplanıyor. Gazeteciler teknik anlamda organ bağışı ve naklini konuşuyor.'

Kahveci, çalıştayla yabancı gazetecilerin, ülkelerinde organ bağışı ve naklinin gelişimi konusunda yetkililerle temas kurmalarını sağlamaya, toplumsal farkındalığı artırmaya katkıda bulunmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

- 'Ülkeye yatırımın artış trendinin devam etmesi için çaba sarf ediyoruz'

DEİK Genel Sekreter Yardımcısı Aslı Akdeniz Özelli de katılımcılara Türkiye ekonomisine ilişkin bilgi verdi.

Özelli, Türkiye ekonomisinin son bir 1 içerisinde yüzde 3,8 büyüdüğünü, bu kapsamda da diğer OECD ülkelerinin önüne geçtiğini ifade ederek, 'Bu büyüme oranının arkasındaki gerekçeler, genç nüfus, sanayileşme ve ihracat pazarlarında çeşitlenmedir.' dedi.

Geleneksel ihracat pazarı Avrupa olan Türkiye'nin, buradaki ekonomik duraksamadan dolayı yeni pazarlara girme ihtiyacı hissettiğini dile getiren Özelli, ülkenin bu yılın ilk çeyreğinde kaydettiği yurt dışı yatırım artışlarının devam etmesi için maksimum gayret gösterildiğini anlattı.

Özelli, ülkeye yatırımın artış trendinin devam etmesi için çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, 'Burada kredi kuruluşlarının değerlendirmeleri de çok önemli. Bu konuda en azından son dönemde 15 Temmuz'da yaşanan olaylardan sonra Türkiye'nin kredi notunun düşürülmemiş olması olumlu bir gelişmedir. Dolayısıyla 2016'nın son çeyreğini de aynı olumlu düzende kapatmayı ümit ediyoruz.Burada Türkiye'nin olumlu ekonomik verilerini alt alta uluslararası kriterlerle sadece Türk tarafından sürekli bir değerlendirme değil, uluslararası değerlendirmelere bakarak Dünya Bankası, IMF verilerine bakarak, size sunmaya çalıştık. Dünyada iş yapma endeksi vardır. Çok önemlidir. Oradaki sıramızı burada görüyorsunuz. Türkiye'nin 10. ekonomi olmak üzere bir iddiası var. Bu konudaki verilerin hepsi bu yöne evrilmek üzere planlanıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA