Hem Urfalı Hem İsotçu Oldu

Şanlıurfa'da bir mağaranın kaferestoran olarak düzenlendiği işletmede çalışanlar tarafından yetiştirilen Jako türü 'Paşa' adlı papağan, kentin vazgeçilmez lezzetlerinden isotla besleniyor İşletme şefi Aslanlar: 'Paşa'ya bir arkadaş, bir kardeş gibi bakıyoruz. Onu Şanlıurfa'nın şartlarına uygun olarak yetiştiriyoruz. İsot, çay, elma, yer fıstığı gibi ürünlerle besliyoruz'

HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da kafe-restoran olarak hizmet veren bir mağarada çalışanların baktığı Jako türü 'Paşa' adlı papağanın isotla beslenmesi müşterilerin de ilgisini çekiyor.

İşletmeci Mehmet Çiftçi'nin Tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki Urfa Kalesi'nin eteğinde bulunan mağarayı aslına uygun restore ettikten sonra işlettiği kafe, başta yerli ve yabancı turistler olmak üzere pek çok Şanlıurfalının da uğrak mekanları arasında bulunuyor.

Restorana olan ilgi ise sadece mekanın yapısından kaynaklanmıyor. İşletme sahibine bir arkadaşı tarafından 3 yıl önce hediye edilen ve kafenin maskotu haline gelen Paşa isimli papağanı görmek için de her gün çok sayıda müşteri restoranın yolunu tutuyor.

Mekanda başta kentin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan isot ve yer fıstığı gibi ürünlerle beslenen Jako türü papağan, özellikle çocukların ilgisini çekiyor. Müşteriler masaları dolaşan 8 yaşındaki Paşa'yla şakalaşıp fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmiyor.

- 'Şanlıurfa şartlarına göre yetiştiriyoruz'

Paşa'yla yakından ilgilenen işletmenin şefi Mehmet Aslanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yıl önce mağarayı kafe-restorana dönüştürdüklerini ve burada müşterilerini en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını söyledi.

Papağanın 3 yıl önce kendilerine hediye edildiğini ve Paşa adını verdiklerini aktaran Aslanlar, papağan sayesinde özellikle çocukların ilgisini çektiklerini anlattı.

Aslanlar, müşterilerinden olumlu tepkiler aldıklarını vurgulayarak, 'Paşa'ya bir arkadaş, bir kardeş gibi bakıyoruz. Onu Şanlıurfa'nın şartlarına uygun olarak yetiştiriyoruz. İsot, çay, elma, yer fıstığı gibi ürünlerle besliyoruz. Güzel tepkiler alıyoruz. Buraya gelen çocuklar papağanla oynuyor. Çocuklarla güzel bir ilişkisi var. Başta çocukları görünce sinirleniyordu, artık onlara alıştı. Günlük bakımını en iyi şekilde yapıyoruz. Çok zeki bir hayvan bizi hiç yormuyor.' dedi.

İşletmede ilk önce papağanın isot yediğini görünce şaşkınlık yaşayan müşteriler de Paşa'yı çok sevdiklerini ve her fırsatta onu görmek için mekana geldiklerini ifade etti.

Türkiye'de 'gri papağan' olarak bilinen Jako papağanları uzmanlar tarafından 'en zeki tür' olarak nitelendiriliyor. İyi bir bakımla bin kelimeye kadar ezber yapabilen Jakolar, ortalama 80-90 yıl yaşıyor.
Kaynak: AA