İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Tutuklular

İki aydan fazla süredir yaptığı açlık grevine dün son veren Kadı, hayati tehlikesi nedeniyle İsrail hastanesinde bir süre daha kalacak.

İsrail hapishanelerinde 2 aydan fazla süredir yaptığı açlık grevine salıverileceğini öğrenmesi üzerine dün son veren Filistinli Malik el-Kadı'nın, hayati tehlikeyi atlatamadığı için yattığı İsrail hastanesinde bir süre daha kalacağı bildirildi.

Filistin Esirler ve Özgürler Heyetinden yapılan açıklamada, doktorların, sağlık durumunun ağırlaşması sebebiyle İsrail hastanesinde kalan Kadı'nın başka bir hastaneye nakledilmesinin sağlık durumu açısından sorun çıkaracağını belirttiği kaydedildi.

Açıklamada, 'Kadı, kalp ve akciğer sorunları sebebiyle hayati tehlikesi devam ettiği için bir süre daha İsrail'in Wolfson Hastanesi'nde kalacak. Tutuklunun ailesi, sağlığının teminatı için bunu kabul etti.' ifadesine yer verildi.

İsrail hapishanelerinde 2 ayı aşkındır açlık grevinde olan Filistinli tutuklular Mahmud Bülbül, Muhammed Bülbül ve Malik el-Kadı'nın, serbest bırakılacaklarını öğrenmeleri üzerine dün iki ayı aşkındır devam eden açlık grevlerini sonlandırdıkları duyurulmuştu.

İsrail'in idari tutukluluk politikasını protesto etmek amacıyla açlık grevi yapan Mahmud Bülbül 80, Muhammed Bülbül 77 ve Kadı 69 gün bu eylemi sürdürdü.

'İdari tutukluluk' adı verilen uygulamaya göre, Filistinliler, istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, 'İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine' karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.
Kaynak: AA