Ekmeğini Yarım Asırdır Tuzdan Çıkarıyor

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesinde bulunan Tuzla Gölü'nden ekmeğini kazanan Seyfi Turan, yarım asırdır geleneksel yöntemlerle çıkardığı tuzu satarak geçimini sağlıyor Sabahın ilk ışıklarıyla yola koyulup yakıcı güneşin altında kas gücüyle tuz çıkaran Turan, kürekle toplayıp plastik tekneye doldurduğu tuzu at arabasına taşıyor.

SERCAN KÜÇÜKŞAHİN - Ekmek teknesini Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesindeki Tuzla Gölü'nde kuran Seyfi Turan, yarım asırdır gölden geleneksel yöntemlerle çıkardığı tuzu satarak geçimini sağlıyor.

Salça, peynir, hamur ve turşu gibi ürünlerin yapımında daha çok kullanılan tuzu gölden çıkarıp vatandaşın sofrasına ulaştıran Turan (56), göle ulaşmak için sabahın ilk saatlerinde at arabasıyla yola koyuluyor.

Turan, at arabasıyla bir saatlik yolculuğun ardından göle ulaşıyor. At arabasını gölün kıyısındaki kuru alana bırakan Turan, batmamak için 'helik' adını verdiği tahta ayakkabıları giyerek tuz çıkaracağı alana doğru 'beyaz yolculuğa' başlıyor.

Gölden kürekle kazıyarak çıkardığı tuzu plastik tekneye dolduran Turan, hayatın zorluklarına karşı tutunmasını simgelercesine asılarak iple sürüklediği tuz dolu tekneyi at arabasına kadar götürüyor. Tuzu at arabasına dolduran Turan, kendisi gibi tuz çıkaran köylülerle keyif çayını içtikten sonra köye varmak için yola çıkıyor.

Turan, geçimini sağladığı tuzuna ve onu bu zorlu yolculukta yalnız bırakmayan atına gözü gibi bakıyor.

Turan, zorluklarla dolu bu işte bir yandan da zamanla yarışıyor. Güneş ışınlarının yumuşattığı zeminden tuz dolu tekneyi kıyıya çekmenin zor olduğunu tecrübe edinen Turan, at arabasını güneş göl yüzeyini çamurlaştırmadan önce doldurmak aralıksız çalışıyor.

Civar köylülerin 'beyaz ekmek' olarak nitelendirdiği tuz dolu arabasıyla evine ulaşan Turan, alın teriyle ekmeğini çıkarmanın verdiği huzurla dinlenmeye geçiyor.

- 'Yapacak başka mesleğim yok'

Turan, 45 yıldır Tuzla Gölü'nden çıkardığı tuzla geçimini sağladığını belirterek, işinin çok zor olduğunu ancak bundan başka yapacak bir mesleği bulunmadığını söyledi.

Turan, gölden elde edilen tuzun, yöre halkının bir zamanlar önemli geçim kaynakları arasında yer aldığını ancak çıkarılmasının zorluğu ve yeni neslin büyük kentlerde çalışmayı tercih etmesiyle eski önemini yitirdiğini vurguladı.

Günde 500 kiloya kadar tuz çıkarabildiğini anlatan Turan, 50 kilogramlık tuz torbasını 15 ile 20 lira arasında sattığını dile getirdi.
Kaynak: AA