Antalya'da Yeni Bir Karanfil Türü Bulundu

EXPO 2016 Antalya tarafından desteklenen Antalya Endemik ve Nadir Çiçekleri Projesi kapsamında, dünya üzerinde sadece Antalya'da yayılış gösteren yeni bir bitki türü bulundu Yeni türe 'Bolçiçek Karanfili' adı verildi.

EXPO 2016 Antalya tarafından desteklenen Antalya Endemik ve Nadir Çiçekleri Projesi kapsamında, dünya üzerinde sadece Antalya'da yayılış gösteren ve yeni bulunün bitki türüne 'Bolçiçek Karanfili' ismi verildi.

EXPO 2016 Antalya Ajansından yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. İsmail Gökhan Deniz ve Dr. Candan Aykurt tarafından yürütülen ve EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından desteklenen Antalya Endemik ve Nadir Çiçekleri Projesi kapsamında, Antalya'nın 10 endemizm merkezinde üç yıldır arazi çalışmaları düzenleniyor.

Proje kapsamında ilk örnekleri 2015 yılında Gazipaşa-Taşeli Platosu arasındaki ormanlık bölgelerden kayıt altına alınan karanfil (Dianthus) cinsine ait örnekler üzerine yürütülen araştırmalarla bilim dünyası için yeni bir bitki türü bulundu.

Bilimsel isimlendirmesi türün bu özelliğine atfen 'Dianthus Multiflorus (Bolçiçek Karanfili)' olarak yapıldı ve uluslararası literatürde yayımlanarak bilim dünyasına tanıtıldı.

- 'Antalya, Türkiye endemiklerinden 800'den fazlasına ev sahipliği yapıyor'

Proje yürütücüsü ve Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gökhan Deniz, Türkiye'de yayılış gösteren 10 binin üzerindeki bitki türünün yaklaşık üçte birinin Türkiye'ye özgü olduğunu bildirdi.

Antalya'nın Türkiye endemiklerinden 800'den fazlasına ev sahipliği yaptığını ifade eden Deniz, şunları kaydetti:

'Bu türler içerisinde 250 tür var ki dünya üzerinde sadece Antalya'da lokal olarak yayılış gösteren, ilimize endemik türler. İlin sahip olduğu habitat zenginliği ve eşsiz topoğrafyası, Akdeniz'in dört mevsimin yaşandığı iklimiyle birleşiyor. Doğa ananın sadece ilimize bahşettiği güzellikler olarak karşımıza çıkıyor. EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından desteklenen projemizde ilimizin floristik zenginliğine katkıda bulunmanın sevincini yaşıyoruz.'

Deniz, söz konusu proje kapsamında farklı aylarda ve bölgelerde çiçeklenen bitkilerin örneklendiği 333 endemik ve nadir bitki türünün de 'Antalya Endemik ve Nazir Çiçekler' ismiyle kitaplaştırıldığını bildirdi.
Kaynak: AA