ILO, Tarımda Çocuk İşçiliğini Bitirmeye Kararlı

Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, tarımda çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi kapsamında Ordu’nun Türkiye’ye model olduğunu belirtti.

ILO, Tarımda Çocuk İşçiliğini Bitirmeye Kararlı
"Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” ile ilgili toplantı, Vali Yardımcısı Niyazi Erten başkanlığında yapıldı. Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Niyazi Erten, İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Eğitim Koordinatörü Murat Gülcan, Program Yöneticisi Nejat Kocabay, Proje Asistanı Ceren Tosyalı katıldı.

Fındık tarımı için mevsimlik işçi göçü alan Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz Bölgeleri ve mevsimlik işçi göçü veren Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden seçilmiş illerde yürütülecek eşgüdümlü faaliyetler yoluyla mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine katkıda bulunmayı amaçlayan toplantıda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Niyazi Erten, çocuk işçiliğinin en kötü biçimde uygulamalarını azaltmaya yönelik çalışmalarda ILO’nun desteklerinin son derece önemli yer tuttuğunu söyledi.



"Çocukların eğitimi aksamayacak"

Bu konuda Ordu’da örnek çalışmalar yapıldığını belirten Vali Yardımcısı Erten, şöyle konuştu: “Altınordu ilçesi sınırları içinde bulunan Uzunisa Mahallesi’nde, Perşembe ilçesi sınırları içerisinde bulunan Efirli ile Fatsa ve Ünye’de de toplanma alanlarımız bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerimizden gelen geçici tarım işçilerince buralarda yoğun bir şekilde konaklama yapılıyor. Konaklama Temmuz sonunda başlayıp, Eylül ayına kadar sürüyor. Burada onların daha iyi bir hayat standartlarına kavuşması için yapılan çalışmaların yanında, gelen çocuklarının eğitimlerinin aksamaması konusu da çok önem arz ediyor. ILO’nun büyük destekleri, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz, Tarım Müdürlüklerimiz, Valiliğimiz ve özellikle Kaymakamlıklarımızın koordinasyonu ve mahalli idarelerin de bir takım destekleriyle belli bir noktaya geldik. Yıldan yıla daha da iyiye gidiyor. Bu konuda çocuk işçiliğinin azaltılması yönünde bilinçlendirme çalışmaları zaten yapılıyor ve önemli mesafe kat edildi. Aynı zamanda yapılan denetim grupları hem bu konuda bilgilendirme yaparken, hem de her şeye rağmen ısrar edip çocuk işçiliği konusunda çocukları çalıştırmaya devam edenlere yönelikte yaptırımlar uygulanıyor. Bu konuda Valiliğimiz genelgesi de bulunuyor. Artan bir ivmeyle çalışmalarımız devam edecek.”

Ordu Türkiye’ye model oldu’

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, çocuk işçiliğe ile mücadelenin 25 yıldır devam ettiğini ancak son son 4 yıldır ILO olarak fındığın stratejik bir ürün olmasından dolayı fındık ürününe eğildiklerini söyledi.

Özcan, ”Ordu’da her sene ilerleyen bir ivme yakaladık. Ordu, Türkiye için bir model oldu. Fındıkta oluşan modeli sadece fındıkla kalmayıp diğer tarım gruplarına da bu modeli yaygınlaştırmak istiyoruz. Bunu yaygınlaştırmak için Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte hareket ediyoruz. Bir taraftan saha çalışmalarını devam ettiriyoruz ama bunların denetim faaliyetleri ile de desteklenmesi lazım. Ceza tek başına araç olamaz. Valilik olarak bütün yıl boyunca yaptığınız faaliyetleri takip ediyoruz. Sadece fındık hasadında değil, bütün yıl boyunca burada koordinasyon anlamında yaptığınız toplantılar ve duyarlılığınız için sizlere çok teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA