Tercih Dönemine Işık Tutan Tavsiyeler

Zorlu bir süreç olan tercih döneminde dikkat edilmesi gereken konuların altını çizen Üniversite Tercih Merkezi (UTM) Direktörü ve Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Temsilcisi Burak Kılanç, üniversite adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Tercih Dönemine Işık Tutan Tavsiyeler
Hayatımızın geri kalanında sevdiğimiz işi yapmanın en önemli koşulu doğru üniversite ve bölüm tercihi yapmaktan geçer. Bu seneki üniversite adayları içinse bu süreç 29 Temmuz’da başladı.

Gelecek kaygısı taşıyan adayların doğru tercih yapmalarındaki önemli noktaların altını çizen Üniversite Tercih Merkezi (UTM) Direktörü Burak Kılanç, "Tercih listelerinin resmi olarak ÖSYM’ye bildirilmesi 29 Temmuz’da başladı.

Adaylar ÖSYM’nin web sitesine girerek aday işlemleri sisteminden tercihlerini bildirebiliyorlar. 24 tercih kullanma hakları var ve 3 Ağustos saat 23:59’da sona erecek. Adaylar tercihlerini girdikten sonra bu tarihe kadar değişiklik yapabilirler. ÖSYM tarafından yapılan bir hatırlatmada, adaylar tercihlerini bildirdikten sonra mutlaka ekranda onay mesajını görmeliler ve daha sonra bu listenin bir çıktısını alsınlar. Bu çok önemli" dedi.

"Puan türü değişen bölümlerin tercih kılavuzunda geçen sene oluşan taban puan ve başarı sıralamaları bu sene gösterilmiyor" diyen Burak Kılanç, "Bu sene adayların özellikle kullanmasında fayda olan YÖK tarafından hizmete açılan ve önemli bir kaynak olan YÖK Atlas Çalışması var. Adaylar bu kılavuzla tercih ettikleri bölümle ilgili her türlü detaylı bilgiye sahip olabiliyor, bilinçli tercih yapma şansı yakalıyorlar. Ben bu seneki adayların geçtiğimiz yıllardaki adaylara göre çok daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Önlerinde bilgi ve kolaylıkla faydalanabilecekleri bir platform var" ifadelerini kullandı.

Tercih yaparken bu hatalara düşmeyin!

Tercihlerle alakalı açıklamalarına devam eden Kılanç, "Bu sene ülkemizin içinden geçtiği zor koşullar çerçevesinde oluşan bilgi kirlilikleri, puan türü değişen bölümler ve kapanan bazı üniversitelerin olması tercihlerde farklılıklara neden olabilir. Bunun için adaylar tercih yaparken gerek yukarıya gerekse aşağıya doğru geniş bir bantta durarak listelerini hazırlamaları daha doğru olacaktır. Adaylar tercih listelerine okumayacağı, kayıt yaptırmayacağı hiçbir bölüme yer vermemeli. Yerleşecek olurlarsa, ister kayıt yapsınlar ister yapmasınlar, bir sonraki sene sınava yeniden girerlerse okuldan gelen puanları yarı yarıya düşecek ve bir puan cezasıyla karşı karşıya kalacaklardır. Bu yüzden okumayı düşünmedikleri bölümleri asla tercih listesine almasınlar" uyarılarında bulunmayı da ihmal etmedi.

Önümüzdeki sene sınavsız geçiş hakkının kalkacağı yönünde bir beklenti olduğunu da belirten Kılanç, sınavsız geçiş hakkı olan meslek lisesi mezunlarının bu sene bu hakkı kullanmasının doğru olacağını da dile getirdi.

Kapanan üniversitelerin durumu

"Tercih kılavuzunun en son hali 28 Temmuz’da yayınlandı. Adayların bu kılavuzu dikkate alması gerekiyor. Kılavuzda çok büyük bir değişiklik yok" diyen Kılanç, "Ancak en önemli değişiklik kanun hükmünde kararname ile kapatılan 15 üniversitenin kontenjanlarının kılavuzdan çıkartılmış olması. En çok merak edilense bu üniversitelerdeki kontenjanların ne olacağı ve başka üniversitelerdeki kontenjanlar arttırılacağı mı sorusuydu. Kılavuzda kapanan üniversitelerdeki kontenjanların aktarılmadığını görüyoruz. Bu da tercih yaparken adayların dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi" diye konuştu.

Kaynak: İHA