Güney Sudan'daki Olaylar

Juba Monitor adlı gazetenin editörü tutuklandı.

Güney Sudan'daki Juba Monitor gazetesinin editörü Alfred Taban'ın tutuklandığı bildirildi.

İngilizce yayım yapan gazetenin baş editörü Joseph Lagu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taban'ın, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve Yardımcısı Riek Machar'ı istifaya çağıran bir yazı kaleme almasının ardından güvenlik güçleri tarafından göz altına alındığını söyledi.

Taban'ın 'halkı isyana teşvik' suçlamasıyla polis tarafından göz altına alındığını belirten Lagu, Juba Monitor gazetesinin de kapatılma kararı alındığını aktardı.

Taban, yazısında Kiir ve Machar'ı ülkeyi yönetmekte başarısız olmak ve geçen yıl imzalanan barış anlaşmasını uygulamada isteksiz davranmakla suçlamıştı.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, Devlet Başkanı Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile isyancıların yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu 270 civarında kişi yaşamını yitirmişti. Birleşmiş Milletler (BM) ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini açıklamıştı.

Taraflar, 11 Temmuz'da ateşkes ilan etmişti.

Ülke, 2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması (CPA) gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda yüzde 98,83 oy oranıyla Sudan'dan ayrılma kararı almış 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilan ederek BM ve Afrika Birliği (AU) üyesi olmuştu.

Güney Sudan, Devlet Başkanı Mayardit'in,16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı darbe teşebbüsü ile suçlayarak görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, AU ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde gerçekleşen barış görüşmeleri sonucunda, Mayardit hükümetine bağlı emniyet güçleri ile Machar taraftarı silahlı muhalif gruplar, 17 Ağustos 2015'te 'tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini' öngören anlaşmayı imzalamıştı. Anlaşmanın uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek 28 Nisan'da geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, 'hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu' olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.

Kaynak: AA