İKA Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun Açıklaması

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Kalkınma Kurulu Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, İKA’nın bölgede proje geliştirme konusunda farkındalık oluşturduğunu belirterek, kalkınmanın ekonomik ve sosyal ayağının birlikte ele alınması gerektiğini söyledi.

İKA Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun Açıklaması
İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) 2016 yılı 1. Kalkınma Kurulu Toplantısı, İpekyolu Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun başkanlığında Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlendi.

Toplantıya, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’un yanı sıra, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan’ın yanı sıra Gaziantep, Adıyaman ve Kilis Kamu kurum ve kuruluşlarından yetkili isimler ile İpekyolu Kalkınma Ajansı personeli katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İpekyolu Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Gaziantep Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Yavuz Coşkun, kalkınma konusunun giderek önem kazandığını belirterek, Ortadoğu’da yaşanan sıkıntıların ülkenin başarıyla atlatacağını ve Türkiye’nin dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olma yolunda hızla ilerleyeceğini ifade etti.

Kalkınma konusunda İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın gayretle çalıştığını söyleyen Rektör Coşkun, bölgenin bu yolda hızlı adımlarla ilerlediğini ifade etti.

Batıda kalkınma adımlarının çok daha önceden atılmaya başlandığını vurgulayan Rektör Coşkun, Türkiye’nin etkin hamlelerle kalkınmayı tesis ettiğini belirtti.

Ajansların bu konuda kayda değer bir dinamik teşkil ettiğini kaydeden Rektör Coşkun, İKA’nın bölgede proje geliştirme konusunda farkındalık oluşturduğunu dile getirerek, kalkınmanın ekonomik ve sosyal ayağının birlikte ele alınması gerektiğini söyledi.



“ İKA bölgenin düşünce kuruluşu’’

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan ise Ajans’a ait kurumsal bilgiler ve Genel Sekreterlik faaliyetleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Destek programları hakkında ayrıntı bilgiler veren Özkan, 2016 Yılı Mali Destek Programları hakkında bilgilendirmede bulundu. Uluslararası fonların bölgeye gelmesi için çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Özkan, bunun yanında birçok alanda rapor ve strateji çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Özkan, Ajansın sadece fon sağlayan bir kurum olarak değil bölgenin düşünce kuruluşu olarak kabul görmesi gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Demir de İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi çalışması ve Bölgesel İnovasyon Stratejisi çalışması hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Demir sunumunda, artık hem kamu hem özel sektör tarafından revaçta olan inovasyon anlayışının bölgede tam olarak tesis edilebilmesi için hangi yolların izlenmesi gerektiğinin ortaya konmasının önem arz ettiğini ifade etti.

Bu konuda merkezi kurumların da çeşitli çalışmalar yaptığını belirten Demir, bölge olarak yenilik konusunda mevcut durumu ortaya koyacak ve atılacak adımları belirleyecek “TRC1 Bölgesi Bölgesel İnovasyon Stratejisi” çalışmasının yapıldığını söyledi.

TRC1 Bölgesi Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi çalışması kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler sunan Demir, ilçeler arasında gelişmişlik farklarının oluşma sebeplerinin ve bu konuda atılabilecek adımların yapılacak çalışmayla ortaya çıkarılacağını ifade etti.

Kaynak: İHA