'80. Yaşında Mete Tunçay'a Saygı Toplantısı'

Mete Tunçay'ın da katıldığı toplantıda, Doç. Dr. Mehmet Alkan, Prof. Dr. Zafer Toprak, Erden Akbulut, Tanıl Bora, Prof. Dr. Fatmagül Berktay ve Yrd. Doç. Dr. Murat Koraltürk konuşma yaptı

Tarih Vakfı, siyaset bilimcisi, tarihçi Prof. Dr. Mete Tunçay için saygı toplantısı düzenledi.

Mete Tunçay'ın da katıldığı, '80. Yaşında Mete Tunçay'a Saygı Toplantısı', Eminönü'ndeki Marmara Belediyeler Birliği binasında bulunan Tarih Vakfı'nda gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Mehmet Alkan, Mete Tunçay'ın, 'Bilineceği Bilmek' isimli kitabı üzerinden yaptığı konuşmada, kendisinin, hocanın mülkiyedeki son öğrencilerinden olduğunu ve derslerinden büyük keyif aldığını söyledi.

Tunçay'ın, derslerinde ideolojik farklılıkları gözetmediğini belirten Alkan, 'Siyasal ve toplumsal hayatın tarihiyle gündelik tarihi, iç içe geçmiş olarak anlatırdı. Eski Yunan siyasal düşüncesinden bahsederken, bir anda eski Yunanların balıklardan nasıl sos yaptığını anlatırdı. Havsalamız almaz, 'Balıktan sos mu olur?' dediğimizde, 'Hem de çok lezzetli olur' derdi. Sonradan sorduğumda tadına bakmadığını öğrendim. Benim kuşağımı ve benden sonraki kuşağı gerçekten, derinden etkilemiş birisidir.' dedi.

Mehmet Alkan, Tunçay'ın büyük bir akademik ahlaka sahip olduğuna vurgu yaparak şöyle devam etti:

'Adalete, eşitliğe inancı, özgürlüğe tutkusu olan, başka şeyler söyleyene kapı açan, özür dilemeyi ve teşekkür etmeyi bilen biridir. Kendiyle dalga geçer ve kendi hatalarını itiraf etmekten çekinmez. Yazdığı kitapların, yalnızca bizim bildiğimizi değiştirmesinin yanı sıra, bize bir yöntem öğretmesi, gerçekten çok geniş bir ideolojik yelpazeye de hitap etmesini sağlamıştır.'

Tarihçi yazar Prof. Dr. Zafer Toprak ise Mete Tunçay'ın 'Türkiye Cumhuriyeti'nde Tek-Parti Yönetimi'nin Kurulması 1923-1931' isimli kitabından bahsetti.

Kitabın, Cumhuriyet'in ilk dönemlerindeki tarihi akışı değiştirdiğini aktaran Toprak, 'Benim, 20. yüzyıl için belirlediğim 10 tane kitap var. Bunlar, 20. yüzyıl tarihçiliğine derinlemesine bakan kitaplar. Bu kitaplar arasında, Tunçay'ın 2 kitabı var. Bunlardan biri de 'Tek-Parti Yönetimi'nin Kurulması' kitabıdır. Bu kitaptan biz çok şey öğrendik ve bu kitapla birlikte yeni nesiller geldi.' ifadelerini kullandı.

Tunçay'ın birçok tarihçiye öncü olduğunu anlatan Toprak, şunları söyledi:

'Mete benim çok yakın bir dostum ve gerçek anlamda bir tarihçidir. Onun yüzüne de çok eleştiri yaparım. Bu kitabın giriş ve sonuç bölümleri birbirinden bağımsız. Mete, kitapta tek parti dönemini eleştirirken, bir yandan temkinli davranıyor. Mesela faşist demiyor. Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde neden demokrasi olmadığını sorguluyor. Siyaset sosyolojisi bakımından göndermeler yapıyor ve orada 'Zaten Türkiye'de demokrasi olmazdı' diyor. Hem böyle hem bu durumu eleştirmesi bir sorunsaldır.'

Toplantıda ayrıca, yazar Erden Akbulut 'Türkiye'de Sol Akımlar-Eski Sol Üzerine Yeni Bilgiler', yazar ve çevirmen Tanıl Bora 'Sosyalist Siyasal Düşünceler Tarihi ve Çevirmenlik', Prof. Dr. Fatmagül Berktay 'Batıda Siyasal Düşünceler' kitapları, Yrd. Doç. Dr. Murat Koraltürk de 'Tarih ve Toplum' ve 'Toplumsal Tarih' dergileri üzerinden Mete Tunçay'ı konuştu.
Kaynak: AA