Yenilenebilir Enerjide Kapasite Arttı

Yenilenebilir enerji üretim kapasitesi yüzde 9 artışla bin 849 gigavat oldu.

Dünyada yenilenebilir enerji üretim kapasitesi, 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak bin 849 gigavata yükseldi.

21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikaları Organizasyonu (REN21) raporuna göre, geçen yıl küresel elektrik üretim kapasitesinin yüzde 28,9'u yenilenebilir enerjiden karşılandı. Bu dönemde, dünyada yenilenebilir enerji üretim kapasitesi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 9 yükselerek bin 849 gigavata çıktı. Böylece dünyada yenilenebilir enerji üretim kapasitesinde geçen yıl yaklaşık 147 gigavat artış kaydedildi.

Yenilenebilir enerji kapasitesine en büyük katkı yüzde 77 ile güneş ve rüzgardan geldi. Bu iki kaynaktan toplam 113,5 gigavat kurulu güç işletmeye alındı. Söz konusu dönemde sırasıyla 28 gigavat hidroelektrik, 5 gigavat biyokütle ve 0,3 gigavat da jeotermal enerji santrali devreye alındı.

- Yenilenebilire 286 milyar dolarlık yatırım

Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar geçen yıl bir önceki yıla göre 13 milyar dolar artarak toplamda 286 milyar dolara ulaştı.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında en çok yatırım 161 milyar dolarla güneş enerjisine yapıldı. Geçen yıl temiz enerji kaynaklarına yapılan yatırım arasında güneş enerjisinin payı yüzde 56'ya yükseldi.

Güneş enerjisini, 109,6 milyar dolar yatırımla rüzgar enerjisi takip etti. Rüzgar enerjisi toplam yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırım içinde yüzde 38,3'lük paya sahip oldu. Bu dönemde, kömür ve doğalgaz kaynaklarına yapılan yatırım da 130 milyar dolar olarak hesaplandı.

Söz konusu dönemde yapılan yatırımların üçte birinden fazlası Çin kaynaklı gerçekleşti, gelişmekte olan ülkelerin yatırım miktarı ise ilk defa gelişmiş ülkelerde yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımları geçti.

Bu yatırımlarla 2015'te dünya genelinde yenilenebilir enerji sektöründe istihdam, 8 milyon 100 bin kişiye ulaştı.

Kaynak: AA