Şentop'tan 'Yeni Anayasa' Açıklaması

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Türkiye’nin büyüdüğünü ve artık elbisenin dar geldiğini vurgulayarak, “1960 darbesi ile Türkiye’nin üzerine dikilmiş bir elbise bugünün Türkiye’sini taşımıyor” dedi.

Şentop'tan 'Yeni Anayasa' Açıklaması
AK Parti MKYK Üyesi ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye’nin kendisini yeniden kurarken kendisini yenilemek zorunda olduğunu belirterek, “Türkiye, bir taraftan bölge için bir taraftan dünya barışı için uğraşırken, bir yandan da yeniden kendisini kurmak zorunda. Yeni anayasa mecburiyeti tam da burada çıkıyor. Türkiye’de darbelerle beraber şekillenen anayasalar, devleti ve bu milleti belli bir anlayış ve zihniyet içerisinde kurmuş ve bu günümüz Türkiye’sini taşımıyor. Bu zihniyet Türkiye’nin bütün potansiyelini kullanmasına fırsat vermiyor. Türkiye büyüdü bunları aştı ve artık elbise dar geliyor. 1960 darbesi ile Türkiye’nin üzerine dikilmiş bir elbise bugünün Türkiye’sini taşımıyor” şeklinde konuştu.

“DOĞU VE GÜNEYDOĞU SORUNU 100 YILDIR ÜLKEMİZİ MEŞGUL EDİYOR”

Şentop, Türkiye’nin içinde bulunduğu şart ve koşullar nedeniyle yeni anayasayı konuşmasının tam zamanı olduğunu belirterek, “Türkiye Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir sorunla karşı karşıya. 1984’den beri bu sorun var. Öncesinde 70’li yıllarda bu sorun belli boyutlarda yaşanıyordu. Daha da gerilerde bu bölgede Güneydoğu sorunu diyelim, Kürt sorunu diyelim adına ne dersek diyelim bu sorun Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren, yani 1924’ten beri farklı şekillerle ortaya çıkan bir sorun. Bugün Güneydoğu sorunu diye konuştuğumuz şey bugünün ya da birkaç sene öncesinin sorunu değil. 100 yıla yakın bir zamandır bizi meşgul eden bir sorun. Bugün Suriye ve Irak’ta yaşananlara bakarsak, Karabağ aynı şekilde bütün bunlar 3-5 sene öncesinin sorunları değil” dedi.

“YENİ ANAYASA, DEVLETİ, HUKUKU, SİYASETİ YENİDEN İNŞA EDECEK”

Türkiye’nin Doğu Anadolu’da yaşadığı sorunların bugünün sorunları olmadığını söyleyen Şentop, “Avrupa Birliği’nin kuruluşunda yer alan İngiltere AB’den çıkalım mı diye tartışıyor. Şunu anlatmaya çalışıyorum, Türkiye’de yaşanan ve Doğu’da yaşanan sorunlar bugünün sorunu değil. Dünya, bölge ve Türkiye yeniden kuruluyor. Biz de bu yeniden kurulma aşamasında yeni anayasayı tartışıyoruz. Biz Türkiye’de siyasetin, hukukun yeniden yapılanması olarak yeni anayasayı konuşuyoruz. Yeni anayasa başlığı, bizde devletin, hukukun, siyasetin yeniden inşa edilmesi demek. Bu bakımdan tam da zamanında olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA