Çorlu'daki Tarihi Binalar Tescillendi

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki tarihi binalar Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca tescilleri yapılarak koruma altına alındı. Çorlu’nun ilk hastanesi olan Çorlu Asker Hastanesi de tescilli tarihi binalar arasında yer aldı.

Çorlu'daki Tarihi Binalar Tescillendi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu güzel bir uygulamaya imza atarak, Çorlu’daki tarihi binaları tescilledi ve koruma altına aldı. Kurulun aldığı kararla birlikte ilçedeki 17 bina tescillenerek koruma altına alındı.

ÇORLU ASKER HASTANESİ TESCİLLENDİ VE KORUMA ALTINA ALINDI

Çorlu’da görev yapan ve adı daha sonra şehrin en merkezi ve en uzun caddesine verilen 4. Genel Kurmay Başkanı Salih Omurtak Paşa’nın 1936 yılında yoğun gayretleri sonucu projesi hazırlattırılan, Ordu Evi ve Kolordu Karargahı ile eş zamanlı olarak Cumhuriyet döneminin önemli Türk mimarlarından olan ve bir çok tescilli eserin projesine imza atan Yüksek Mimar Mühendis Abdullah Ziya Kozanoğlu’na yaptırılan 21 Eylül 1940 tarihinde hizmete açılan Çorlu Asker Hastanesi, ilk ve dönemin Balkan Devletleri içerisinde en büyük ikinci tam teşekküllü hastanesi olarak hizmete başlamıştı.

ASKER HASTANESİ CUMHURİYET DÖNEMİ YAPISI OLARAK TESCİLLENDİ

Çorlu’nun elektrik kullanılan ilk binası olarak kayıtlara geçen ve inşasında Karatepe’den şehir merkezine çekilen hat sayesinde getirilen bazalt taşları kullanılan, yıllarca bölgeye hizmet veren maliye hazinesine kayıtlı Cumhuriyet Dönemi yapısı olarak tarihi öneme sahip yapı ve geniş bir yeşillik alana sahip çevresi 82 dönümlük alan 13 Nisan 2016 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca tescili yapılarak koruma altına alındı.

ATATÜRK’ÜN 3 HAZİRAN’DA ZİYARET ETTİĞİ KOLORDU BİNASI DA TESCİLLENDİ

Bunu yanı sıra aynı dönemin binalarından ve hükümet binası olarak inşasına başlanan Tarihi Belediye binasının karşısında bulunan dönemin 5. Kolordu Komutanlığı olarak inşa edilen ve 3 Haziran 1936 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de Çorlu ziyaretinde kolordu binasını ziyaret ettiği bina da bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca tescili yapılarak koruma altına alındı.

GEÇ OSMANLI BİNALARI DA KORUMA ALTINDA

Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca diğer yandan Geç Osmanlı 19. yüzyıl dönemi olan şu anki Çırak Bayırı üzerindeki 5. Kolordu Komutanlığı kışlası içerisinde bulunan 15 adet tarihi binada, idari yapılar, hapishane binaları, depo binaları aynı kurul toplantısında tescillenerek koruma altına alındı.
Kaynak: İHA