TİM Başkanı Büyükekşi Açıklaması

'Şu anda, Suriye'de, Irak'ta ve Rusya'da sorunlar var. Bizim bu yüzden yeni pazarlara açılmamız gerekiyor' 'Hedefimiz, bu yılın sonunda ihracatımızın yüzde 50'sini Avrupa'ya gerçekleştirmek'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 'Şu anda, Suriye'de, Irak'ta ve Rusya'da sorunlar var. Bizim bu yüzden yeni pazarlara açılmamız gerekiyor.' dedi.

Büyükekşi, TİM Akademi tarafından Güneydoğu İhracatçılar Birliği (GAİB) Toplantı Salonunda gerçekleştirilen 'Hedef Pazar İngiltere' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Gaziantep'in Suriyeliler konusundaki tutumu nedeniyle örnek alınması gereken il haline geldiğini söyledi.

Kentin ticaret konusunda da bölgenin öncü ili olduğunu belirten Büyükekşi, ihracatçılar olarak önemli hedeflerinin olduğunu, Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine katkı sağlamak istediklerini kaydetti.

Türkiye'nin Irak'a yaptığı ihracatın yüzde 30'nun Gaziantep'ten gerçekleştirildiğini, kentin ihracatının da yüzde 50'sinin Irak'a yapıldığını ifade eden Büyükekşi, şöyle devam etti:

'Ama son 2 yıldan beri Irak pazarındaki ihracat düşüyor. 2016 yılında yüzde 27 civarında düşüş devam ediyor. Hep söylüyoruz; bizim yumurtaları ayrı sepetlere koymamız gerekiyor. 2008 yılında Türkiye'nin AB'ye ihracatı yüzde 50'lere ulaşmıştı, ama Avrupa'da yaşanan krizle birlikte yüzde 39'lara kadar geriledi. Komşu ve çevre ülkelere yöneldik. Şu anda, Suriye'de, Irak'ta ve Rusya'da sorunlar var. Bizim bu yüzden yeni pazarlara açılmamız gerekiyor. Yapılan çalışmalarla Avrupa'ya ihracatımız artıyor. Şu anda yüzde 39'lardan 46'ya çıktı. Hedefimiz, bu yılın sonunda ihracatımızın yüzde 50'sini Avrupa'ya gerçekleştirmek.'

TİM olarak kentleri ülkelerle birleştirmeye çalıştıklarını, bu kapsamda Gaziantep'in İngiltere, Adana'nın Suudi Arabistan, Bursa'nın ABD ile eşleştirildiğini anlatan Büyükekşi, hedef pazarları geliştirebilmek için yapılan toplantıların ilkinin de Gaziantep'te düzenlendiğini bildirdi.

Bundan sonraki süreçte kentlerin hedef ülkelerle daha fazla buluşmasını ve ikili görüşmelerin yapılmasını sağlamak istediklerini belirten Büyükekşi, ihracatçıların bu görüşmelerin ardından ülke ekonomisine önemli kazanımlar sağlamasını öngördüklerini söyledi.

- 'Gaziantep'te değişim olumlu yönde'

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da ülkenin bir çok yerinde ihracat düşmesine rağmen Gaziantep'teki değişimin olumlu yönde olduğunu dile getirdi.

Kentte uzun süredir pazar yelpazesinin genişletilmesi için çalışmalar yapıldığına işaret eden Çıkmaz, bu çalışmaların sıkıntılı süreçlerde Gaziantep ihracatçısına önemli kazanımlar sağladığını kaydetti.

İngiltere'nin Gaziantep'in için önemli bir ihracat alanı olabileceğine işaret eden Çıkmaz, bu noktada birlik olarak üzerlerine düşen sorumluluğun farkında olduklarını söyledi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy da Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve ekonomik kalkınma hedeflerine erişmek için ihracat kapasitesini artırması gerektiğini, 2020 yılına ulaşıldığında tamamen dijitalleşmiş bir ihracat ortamıyla karşılaşılacağını bildirdi.

Bu yüzden veri depolama kapasitelerini her ay iki katına çıkarırken, bağlantılı ve akıllı cihazlarla üretimde 7/24 verimlilik sağlayacaklarını ifade eden Aksoy, şöyle konuştu:

'Bugün ticarette tüm dünya rakibimiz. Uluslararası mobiliteyi sağlamamız gerekiyor. Bütün bunların çözümü ise dijital dönüşümde yatıyor. Yarına hazırlanan bir ihracatçının uluslararası mobil internet kullanması, akıllı cihazlar ve bulut depolama sayesinde bilgiye her yerde ulaşması, üretiminin verimliliği için teknolojik çözüm kullanması gerekiyor. Gaziantep için belirlenen hedef pazar İngiltere’ye Türkiye’den ihracat yapan işletmelerin Dijitalleşme Endeksi’nin yüzde 58 olduğunu görüyoruz. Teknolojiden faydalanarak bunu daha üst seviyelere taşımak, dolayısıyla hedef pazardaki rekabette daha güçlü olmak mümkün.'

Kaynak: AA